Premiera

  • Acasa
  • Recomandari
  • International
  • Lifestyle
  • Timp Liber
  • Calatorii
  • Sanatate
  • Diverse
  • Stiri
  • Contact
Acasa» Sanatate»Top 10 cele mai periculoase E-uri (aditivi) din alimente

Top 10 cele mai periculoase E-uri (aditivi) din alimente

Portal Premiera 05 nov. 2021 Sanatate Lasa un comentariu 108 Vizite

Cu siguranță că ai auzit vorbindu-se despre cât de periculoase sunt E-urile din alimentele pe care le consumăm din comerț. Deși a devenit deja o obișnuință să ne raportăm la această problemă, mulți se întreabă „ce sunt E-urile”?, „sunt toate E-urile rele”? și „care sunt E-urile cele mai periculoase”? Hai să le luăm pe rând! 

Ce sunt E-urile?

E-urile sunt de fapt aditivii alimentari care se adaugă în produsele pe care le găsim pe rafturile magazinelor pentru a le prelungi termenul de valabilitate și a le da un aspect mai plăcut.

Pe etichetele alimentelor găsiți alături de litera „E” un număr. Este numărul atribuit aditivilor alimentari care au fost verificați și enumerați (în mare parte ca siguri de utilizat) în Uniunea Europeană. 

  • Litera „E” simbolizează faptul că aceste substanţe au fost testate minimum şase ani în spaţiul Uniunii Europene. La rândul lor cifrele simbolizează una dintre categoriile de adivi. 

 

Deși sunt peste 20 de astfel de categorii, cele mai importante sunt în număr de șapte:

• coloranți – au indicatorul cuprins între E100 și E 180, și pot fi naturali sau sintetici;

• agenţi de aromatizare –  sunt cuprinși între E600 și E699, și se folosesc pentru a scoate în evidență o anumită aromă a produselor;

• conservanţi – sunt cuprinși între E200 și E299, și au rolul să prelungească durata de viață a alimentelor;

• antioxidanţi – au indicele cuprins între E300 și E399, și se folosesc pentru a încetini procesul de degradare a alimentelor;

• îndulcitori – au indicatori de la E900 la E999, și sunt folosiți ca înlocuitori ai zahărului;

• agenţi de gelifiere – au indicele cuprins între E500 și E599, și sunt agenți de îngroșare;

• emulgatori – au indicatori între E400 și E499, și se folosesc pentru a combina ingrediente care în mod normal nu se pot asocia, de exemplu uleiul și oțetul.

Sunt toate E-urile rele?

Nu, nu toate E-urile  sunt rele. Litera E (de la Europa) indică faptul să respectivul aditiv a fost testat, iar cifra care însoțește litera îi  oferă respectivului aditiv un cod ușor de identificat pentru a fi ușor de căutat. 

  • Substanțele naturale precum vitamina C (E300), boia de ardei (E160c) și chiar oxigenul (E948) au și ele fiecare atribuit un număr E, împreună cu multe alte substanțe care apar în mod natural.

Toți conservanții adăugați au fost testați (și, prin urmare, au numere) și cei mai mulți sunt siguri în cantități mici (în limitele de aport zilnic recomandat) și – în loc să fie substanțe chimice „rele” – au ajutat de fapt la eliminarea amenințării unei intoxicații alimentare grave, cum ar fi cea cauzată de botulism.

Mulți oameni sunt îngrijorați de efectele pe termen lung ale consumului anumitor E-uri și mai ales de efectul pe care le-ar putea avea asupra copiilor.

  • E-urile trec prin procese de testare îndelungate înainte de a fi lansate pe piață, dar unele au dovedit că au efecte secundare negative asupra anumitor grupuri de consumatori. Acest lucru se întâmplă, de obicei, din cauză că o persoană este deosebit de sensibilă la un ingredient sau element din acea substanță chimică sau pentru că îi agravează o afecțiune existentă pe care o are.

E-uri care trebuie evitate

Printre E-urile pe care ar trebui să le evitați se află următoarele:

  • E621 – glutamat monosodic

Cunoscut sub numele de MSG, glutamat monosodic, E621 este un potențiator de aromă care este folosit în mod obișnuit pentru a stimula produsele alimentare și a le face să aibă un gust mai bun. Din păcate, se știe că provoacă probleme pentru unii oameni – iar anumite persoane par să fie mai sensibile decât altele la efectele sale. Printre efectele secundare cunoscute, MSG poate provoca simptome precum dureri de cap, greață, amețeli, dureri musculare și chiar palpitații.

  • E951 – aspartam

Aspartamul, E951, este un îndulcitor artificial care este folosit în mod obișnuit ca ingredient de îndulcire. În special, se găsește adesea în produsele destinate persoanelor cu dietă sau diabeticilor, cum ar fi deserturile, alimentele cu conținut scăzut de grăsimi, băuturile cu conținut scăzut de zahăr, gustările și dulciurile. 

Este bine cunoscut faptul că poate crea probleme persoanelor care suferă de afecțiunea PKU (Fenilcetonuria) și sunt sfătuiți să evite acest aditiv. Aspartamul a devenit o preocupare și pentru alți oameni, iar efectele secundare, cum ar fi durerile de cap, au fost adesea raportate.

  • E211 – benzoat de sodiu

E211, benzoatul de sodiu, este folosit drept conservant și se găsește în produse precum margarina, sosurile de salată, sosul de soia, dulciurile și băuturile răcoritoare. Studiile au descoperit că este legat de hiperactivitate la copii, plus că poate provoca reacții la persoanele cu afecțiuni alergice sau astm.

  • E151 – negru PN / negru briliant BN

Negru PN, E151, este o formă de colorant sintetic, negru, care este folosit drept colorant alimentar în unele produse. Cu toate acestea, au fost raportate probleme în legătură cu el în unele țări, fiind asociat cu apariția unor  reacții alergice. Este deja interzis în Australia, Austria, America, Germania, Norvegia, Suedia, Elveția, Belgia și Franța.

  • E133 – albastru briliant FCF

Albastru briliant, E133, este un alt colorant sintetic, de culoare albastră, care adaugă o culoare unor produse. S-a descoperit că unele persoane au reacții alergice după ce au consumat produse care conțin E133 și acest E este deja interzis în Austria, Suedia, Elveția, Franța, Germania și Norvegia.

  • E213 – benzoat de calciu

Benzoatul de calciu, E213, este o formă de conservant care este folosit pentru a prelungi durata de valabilitate a alimentelor și băuturilor. Se găsește adesea în produsele cu conținut scăzut de zahăr, dar a fost asociat cu efecte secundare la persoanele care au afecțiuni alergice.

  • E1520 –  propilen glicol 

Este un agent de îngroșare care se folosește de obicei în esențe sau băuturi alcoolice. Acesta afectează sistemul nervos sau cardiac. Și pentru că în ultimii ani s-a înregistrat o creștere considerabilă a problemelor cardiace, oamenii au început să ia măsuri.

  • E407 – caragenan

Are rol emulgator, stabilizator și de îngroșare și se folosește cel mai adesea în lactate, creme, sosuri, pateuri vegetale. Este un aditiv sintetic care este toxic pentru rinichi și poate crește riscul de ulcer și cancer de colon.

  • E120 – carmin

Este un colorant care se folosește în băuturi, carne, legume, fructe, dulciuri sau produse de patiserie. Acesta poate provoca alergii, cel mai adesea severe.

  • E330 – acidul citric

Este un potențator de aromă. Se folosește în produsele cu fructe sau lapte și în produsele pentru copii. Acesta are efect nociv asupra organismului dacă este consumat în cantități foarte mari și atunci poate afecta tubul digestiv.

2021-11-05
Facebook Twitter Stumble linkedin Pinterest Mai mult

Autori

Publicat de: Portal Premiera
Articol anterior:

Ceai de Fenicul: Beneficii, Reteța dar și Contraindicații

Urmatorul articole:

În cât timp se coace cea mai bună pizza?

Articole recomandate

5 mituri si adevaruri despre sterilet

5 mituri si adevaruri despre sterilet

Portal Premiera 09 ian. 2023
Cu ce poate fi inlocuita proteza dentara la pacientii cu edentatie totala?

Cu ce poate fi inlocuita proteza dentara la pacientii cu edentatie totala?

Portal Premiera 06 ian. 2023
Când este indicat un tratament ortodontic cu aparat dentar?

Când este indicat un tratament ortodontic cu aparat dentar?

Portal Premiera 06 dec. 2022

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai populare articole

  • 1

    Avem bucătari români cu stele Michelin?

    Portal Premiera 10 nov. 2021
  • 2

    10 Alimente care scad pulsul

    Portal Premiera 11 nov. 2021
  • 3

    Apa Alcalină: 5 beneficii incredibile pentru organism

    Portal Premiera 18 oct. 2021
  • 4

    Ce este factoringul și care sunt avantajele și dezavantajele sale?

    Portal Premiera 23 sept. 2021
  • 5

    Cele 5 gusturi de bază și relațiile dintre ele

    Portal Premiera 12 nov. 2021
  • 6

    Top 10 cele mai periculoase E-uri (aditivi) din alimente

    Portal Premiera 05 nov. 2021
  • 7

    Idei pentru decorarea si renovarea unei case de vacante

    Portal Premiera 06 sept. 2021
  • 8

    De ce ai nevoie de o vacanță?

    Portal Premiera 14 sept. 2021
  • 9

    Cum se alege în mod corect o tablă magnetică pentru birou?

    Portal Premiera 14 sept. 2021
  • 10

    Primii pași de care trebuie să ții seama pentru amenajarea unei bucătării de restaurant

    Portal Premiera 27 sept. 2021
Premiera.ro
Premiera.ro este un portal de articole care promoveaza informatia de interes public din lumea larga. Articole alese cu grija pentru a ne asigura ca informatia publicata este relevanta pentru tine. Cea mai buna echipa lucreaza sa faca din Premiera o sursa buna de articole recomandate pentru publicul larg pe care-l avem.

Links

Politica de Utillizare Cookies | Politica de Confidentialitate | Publicatii Partenere | Contact

Contact

Vanzari Footer

Cele mai noi articole:

  • Barcelona sau Man. United? Play-off-ul Europa League începe în forță!

    Barcelona sau Man. United? Play-off-ul Europa League începe în forță!

    Portal Premiera 03 feb. 2023
  • Ce să pui cu tine în bagaj dacă ai planificat un city break în primăvară

    Ce să pui cu tine în bagaj dacă ai planificat un city break în primăvară

    Portal Premiera 03 feb. 2023
  • Top 10 cele mai vizitate manastiri din Romania

    Top 10 cele mai vizitate manastiri din Romania

    Portal Premiera 02 feb. 2023
  • Asigurari RCA – situațiile de excepție în care șoferii nu pot fi despăgubiți

    Asigurari RCA – situațiile de excepție în care șoferii nu pot fi despăgubiți

    Portal Premiera 02 feb. 2023
  • De ce este atât de dificil să găsești cadoul perfect pentru anumite persoane?

    De ce este atât de dificil să găsești cadoul perfect pentru anumite persoane?

    Portal Premiera 02 feb. 2023

Descopera articolul

Ce trebuie sa contina un bagaj pentru camping

Ce trebuie sa contina un bagaj pentru camping

Sejururi individuale sau in familie cu Book Travel

Sejururi individuale sau in familie cu Book Travel

Cum te pregătești de vacanța în Grecia. Sfaturi utile

Cum te pregătești de vacanța în Grecia. Sfaturi utile

Pregătiri de vacanță: 7 lucruri de făcut înainte să pleci

Pregătiri de vacanță: 7 lucruri de făcut înainte să pleci

3 tipuri de transport la un cost redus

3 tipuri de transport la un cost redus

EuroMedic
protectia consumatorilor

Copyright @ 2021 Premiera.ro - Toate drepturile rezervate
Sitemap
Continuând să navigați pe site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor .