Legumele rădăcinoase sunt plante comestibile care cresc sub pământ și sunt bogate în nutrienți și vitamine esențiale, pe care le absorb cu mare ușurință din sol. Reprezintă o sursă excelentă de carbohidrați complecși, care oferă energie pe termen lung și ajută la menținerea nivelului de zahăr din sânge.
În rândurile care urmează, îți prezentăm cinci dintre rădăcinoasele care au o contribuție importantă la menținerea sănătății organismului și pe care le poți introduce cu ușurință în dieta zilnică.
1. Morcovii
Morcovii sunt o legumă rădăcinoasă delicioasă și plină de nutrienți. Aceștia sunt o sursă excelentă de vitamina A, vitamina C, fier și fibre. Consumul de morcovi poate ajuta la menținerea sănătății ochilor, a pielii și a sistemului imunitar. De asemenea, aceștia pot contribui la reducerea riscului de boli de inimă și cancer.
Ciorbele și mâncărurile scăzute românești includ morcovi din belșug, nu doar pentru gust, ci și pentru culoarea dată de betacarotenul pe care-l conțin. Este cazul celebrelor rețete de ciorba radauteana, salată boeuf, supă cremă de legume sau chiar deserturi, cum ar fi ruladele sau brioșele cu morcov.
2. Cartofii dulci
Asemeni morcovilor, aceștia sunt bogați în vitamina A, potasiu, fibre și vitamina C. Conținutul lor bogat în substanțe nutritive ajută la menținerea sănătății inimii și a tensiunii arteriale, reduce inflamațiile, menține sănătatea sistemului imunitar, combate infecțiile și previne apariția ridurilor.
Cartofii dulci pot înlocui cu succes, în rețete, cartofii obișnuiți sau pot fi pregătiți în diferite alte moduri: cartofi dulci copți, asezonați cu ulei de măsline, sare și piper, salată de cartofi dulci și quinoa, cu spanac, nuci și brânză feta ori supă cremă, alături de alte legume.
Sunt bine tolerați de persoanele cu diabet, deoarece au un indice glicemic mediu, iar impactul asupra nivelului de glucoză din sânge este lent.
3. Sfecla
Sfecla este o sursă excelentă de fier, care ajută la menținerea sănătății sângelui și previne anemia, este bogată în vitamina C, cu rol în menținerea sănătății sistemului imunitar și combaterea infecțiilor, și are un conținut consistent de vitamina K, benefică în menținerea sănătății oaselor și în prevenția osteoporozei.
Sfecla poate fi fiartă, coaptă, gătită la aburi sau murată. Poți pregăti o supă cremă de sfeclă cu năut crocant, un borș după rețeta ucraineană, burgeri vegetali, falafel, chifteluțe de linte și sfeclă, o salată cu iaurt grecesc și usturoi sau o poți folosi rasă, în amestec cu hrean și oțet, pentru a obține o garnitură picantă, pentru fripturile mai grase.
4. Țelina
Cele mai citite articole
Este o rădăcinoasă care nu conține colesterol, este săracă în macronutrienți și calorii, însă conține cantități mici din aproape toate vitaminele și mineralele.
Conținutul mare în compuși biologici activi, de genul ftalidelor, o recomandă pentru scăderea tensiunii sistolice, la pacienții cu hipertensiune arterială. Datorită conținutului de fibre și cantității infime de carbohidrați, este recomandată în dieta persoanelor cu diabet zaharat, iar compușii din structura sa previn stresul oxidativ.
Poate fi consumată în stare crudă, ca în apreciata salată cu măr și morcov, sub formă de smoothie, dar și în ciorbe și mâncăruri gătite, ca parte a tradiționalei combinații cu morcov și ceapă.
5. Păstârnacul
Plin de fibre, vitamina K, potasiu și vitaminele E și C, sărac în calorii și fără colesterol, consumul de păstârnac are efecte benefice asupra sănătății digestive, sistemului cardiovascular și în vindecarea rănilor.
Potasiul din componența păstârnacului joacă un rol important în gestionarea glicemiei și în menținerea tensiunii arteriale în limite normale, fibrele favorizează tranzitul intestinal, iar conținutul ridicat de apă (79,5%) contribuie la scăderea în greutate și la diminuarea aportului caloric.
Este bine tolerat de către persoanele care suferă de sindromul colonului iritabil, iar vitamina C din compoziție stimulează producția de colagen.
Este folosit mai ales în ciorbe, tocane și piureuri, fiind printre primele rădăcinoase care se introduc în meniul copiilor. Datorită gustului său dulceag și subtil, se pretează sotării și preparării la cuptor, dar și în salate și sucuri.
Indiferent dacă alegi să le consumi crude, fierte, coapte sau gătite la aburi, aceste legume sunt o alegere excelentă pentru o dietă sănătoasă și echilibrată. Încearcă să le adaugi în salate, supe, tocănițe și smoothie-uri sau să le consumi ca atare, pentru a te bucura de beneficiile lor.
Sursa foto: Shutterstock