Uneori, acordarea primului ajutor este esențială pentru a garanta supraviețuirea atât a oamenilor, cât și a animalelor. Deși valoarea acestor proceduri în situația de urgență în ceea ce privește un pacient uman este recunoscută, există puține discuții despre acest subiect în comunitatea veterinară.
Acest articol oferă câteva sfaturi pentru îmbunătățirea șanselor de supraviețuire și păstrarea integrității fizice a animalelor de companie, incluzând toate informațiile necesare, de la componentele unei truse de prim ajutor până la strategii specifice de intervenție de urgență.
Instrumentele de lucru – trusa de prim ajutor
În general, un astfel de kit este omniprezent și include articole utile pentru tratarea rănilor suferite de un organism animal, includem aici și omul. Drept urmare, o trusă de prim ajutor uman va fi de ajutor și în situațiile de urgență veterinară.
Cu toate acestea, dacă nu ai deja unul, îl poți crea singur, selectând instrumentele de care este posibil să ai nevoie în cazul unei intervenții de urgență. Următoarele componente sunt cruciale:
- Foarfecă din inox (poate fi sterilizată cu ușurință) cu vârf bont ;
- Garou cu bandă elastică;
- Bandaje – feșe, pansamente și comprese sterile, bandaje elastice (autoadezive) de diverse dimensiuni, leucoplast;
- Un flacon de ser fiziologic – ca lichid pentru curățarea rănilor;
- Alcool sanitar;
- Apă oxigenată;
- Soluție pe bază de iod (betadină);
- Vată sau tampoane de bumbac;
- Șervețele antiseptice (dacă preferi să folosești acest tip de material pentru a dezinfecta plaga);
- Spray antiseptic;
- Pensete medicale sterile (fabricate din plastic, ambalate individual, de unică folosință, pentru a evita contaminarea încrucișată);
- Mănuși chirurgicale sterile.
Majoritatea acestor produse le poți găsi cu ușurință pe site-ul celor de la Vetro.ro, distribuitori de produse de uz medical, potrivite inclusiv pentru prietenii noștri patrupezi.
De cele mai multe ori, motivul pentru care ești chemat de urgență este faptul că pacientul a fost implicat într-un accident auto, sau, în orice caz, a suferit o traumă.
Aportul de oxigen
Pentru a nu dezechilibra starea de homeostazie a organismului, în primul rând pacientul trebuie să primească un aflux constant de oxigen. Celulele creierului vor începe să moară în 3 până la 4 minute dacă organismului nu primește cantitatea necesară de oxigen, din diverse cauze.
Pentru a ne asigura că sângele circulă în tot organismul și că acesta conține oxigen, prioritățile principale sunt să aducem mai întâi oxigenul în fluxul sanguin și apoi să oprim pierderea sângelui (în cazul unei plăgi care sângerează).
Prin urmare, primul pas este să verifici starea căilor respiratorii: sunt deschise, sunt blocate? Dacă există un corp străin greu accesibil cu mâna, poți folosi o pensetă de unică folosință. Apoi observă mișcările respiratorii ale animalului. Respirația normală indică faptul că inima pacientului probabil bate în limitele fiziologice, ceea ce permite sângelui să circule în tot corpul.
Plăgi sau hemoragii externe
Cele mai citite articole
Oprirea oricărei sângerări semnificative urmează pe lista de priorități, deoarece aportul de sânge trebuie menținut constant pentru a transporta oxigenul în organism, după cum am stabilit înainte. Nu uita că termenul cheie este „steril”, deci, în condiții „de teren” trebuie să creezi un mediu cât mai apropiat de sala de operație.
Dacă plaga este superficială și se află strict la nivelul unui membru, manevra este deosebit de simplă: tunde blana din jurul zonei afectate, aplică apa oxigenată, pentru a elimina diversele impurități din plagă, clătește cu ser fiziologic, tapotează cu ajutorul unui tampon de vată cu betadină zona și aplică presiune câteva secunde, pentru a opri sângerarea.
În cazul în care este nevoie, poți aplica un garou deasupra plăgii, însă nu îl strânge prea mult și nu îl lăsa acolo un timp îndelungat, deoarece există riscul de instalare a necrozei pe extremitatea liberă.
Între timp, pregătește pansamentul realizat din feșe sterile și, eventual, un spray antiseptic (sau care conține antibiotic), dacă ai la îndemână. La final, peste pansamentul realizat, poți aplica un bandaj elastic de pe vetro.ro (achiziționat în prealabil), care este autoadeziv și facilitează cu mult procesul de bandajare al rănii. Apoi, liniștit, poți însoți stăpânul și pacientul la cea mai apropiată clinică veterinară, pentru a primi îngrijirile necesare.
Fracturi
Oasele rupte închid lista de priorități. Când vine vorba de manipularea unui animal care este posibil să sufere de fracturi, proprietarii pot gestiona situația doar asigurându-se că animalul de companie este mutat utilizând un suport plat (o targă improvizată).
Astfel evită pe cât posibil ca animalul să facă sprijin pe membrul afectat și, mai ales, evită modificarea poziției leziunii, deoarece există posibilitatea de a cauza o fractură deschisă sau de producere a eschilelor, dacă încearcă să repoziționeze incorect membrul afectat. Atunci este momentul în care trebuie să apeleze la ajutorul specialistului.
În acest caz, poți improviza o atelă, după ce ai plasat membrul într-o poziție corectă din punct de vedere anatomic, utilizând o bucată de material dur (lemn sau plastic) și un bandaj elastic, pentru a imobiliza membrul (animalul, simțind durere și frică, va avea tendința de a folosi piciorul). Ultimul pas este de a recomanda stăpânului o clinică veterinară ce oferă și servicii imagistice (radiografii, ecografii), pentru a stabili un diagnostic corect.
În anumite momente, un minut poate face diferența între viață și moarte. Dacă se întâmplă să fii la fața locului, trebuie să fii pregătit. Alcătuiește-ți trusa de prim ajutor cu grijă, gândindu-te că poți fi singura persoană care poate schimba o situație tragică într-un motiv de bucurie!
Sursă foto: Freepik.com