Evenimentele importante, aniversările sau, pur și simplu, o întâlnire cu prietenii reprezintă un moment potrivit pentru a organiza o masă festivă. Atunci când o pregătești la tine acasă, prinde o altă însemnătate, față de o ieșire la restaurant. Pentru ca totul să fie cu grijă pregătit, trebuie să acorzi atenție fiecărui detaliu. Mai jos, regăsești patru sfaturi care să te ajute în acest sens:
Pregătește un meniu variat
Prima regulă, înainte de a organiza masa festivă, este să pregătești meniul după ce știi exact cine sunt invitații. Este un aspect important, pentru că unii pot avea un regim vegetarian, iar alții, alergii la anumite alimente. Dacă știi înainte aceste detalii, îți va fi mai ușor să faci atât cumpărăturile, dar și să gătești.
Ce poți include într-un astfel de meniu:
- un platou care să includă mai multe tipuri de preparate: brânzeturi, legume, mezeluri, foietaje, chifteluțe din năut sau carne, gustări fără gluten sau fără lactoză etc.;
- salate diverse;
- cartofi, orez, ardei copți ca garnitură;
- pui sau curcan gătit simplu, pentru a fi combinat cu garnitura preferată;
- pește la cuptor sau în saramură;
- tartă, cheesecake sau un tort cu ciocolată, pentru desert.
Aranjează farfuriile și tacâmurile corespunzător
Preparatele gătite după rețete speciale pot fi vedetele serii, dar felul în care sunt servite contează la fel de mult, pentru o masă festivă reușită. Dacă nu ai farfurii sau tacâmuri din același set, atunci va fi nevoie să te pregătești corespunzător. Investiția va fi una de durată, mai ales dacă alegi un set tacamuri argint. Le vei folosi și la alte mese festive, de-a lungul timpului. Apoi, ai grijă cum le aranjezi:
- așază furculițele cu dinții în sus în ordinea folosirii, de la stânga la dreapta;
- cuțitele vor fi așezate de la dreapta la stânga în ordinea folosirii, cu marginea tăioasă spre interior;
- tot în dreapta trebuie să fie și lingurile, cu partea adâncită în sus;
- folosește o farfurie de bază, pentru farfuriile care sunt destinate servirii preparatelor;
- este nevoie de o farfurie pentru fiecare fel de mâncare;
- paharele trebuie întotdeauna așezate în partea dreaptă a farfuriei.
Pont: să nu pui la masă mai mult de trei tacâmuri de același fel.
Creează o atmosferă plăcută
Cele mai citite articole
La fel cum preferințele pentru mâncare sunt diferite, și gusturile pentru muzică sunt distincte. Pentru a fi totul gândit până la ultimul detaliu, încearcă să alegi un stil muzical care să se potrivească atmosferei, dar și invitaților. Optează pentru muzică ambientală sau clasică, la un volum scăzut, cât să nu fie deasupra discuțiilor.
Dacă există dorința ca, după masă, atmosfera să fie transformată într-o petrecere, atunci stabiliți de comun acord o temă și melodiile specifice.
Asigură-te că nu vor fi elemente care să deranjeze
Pentru a bifa toate așteptările de pe lista unei mese festive reușite, asigură-te că nu vor exista elemente deranjante pentru invitați.
- În primul rând, trebuie să te asiguri că nu există lucruri aruncate în spațiul unde vei primi invitații;
- Dacă ai animale de companie, asigură-te că invitații nu sunt alergici la părul lor;
- Pregătește scaune pentru fiecare în parte, fără a-i înghesui pe unii pe canapea;
- Nu te speria dacă se murdăresc lucrurile, cum ar fi fața de masă ori tapițeria.
Ca să te bucuri într-adevăr de eveniment, dar și de faptul că îi ai pe cei apropiați în același loc, la următoarea masă festivă, ia în considerare sfaturile de mai sus. Îți va fi mai ușor să te organizezi și să creezi o atmosferă plăcută pentru invitații tăi.
Sursa foto: Shutterstock.com