Pe piata exista foarte multe tipuri si modele de centrale termice, dar cea mai mare parte dintre acestea functioneaza folosind apa de la reteaua publica. In ciuda faptului ca apa de la retea este tratata si filtrata, astfel incat sa nu contina bacterii si reziduuri care sa fie daunatoare pentru oameni si chiar pentru electrocasnice, trecerea acesteia prin conductele si tevile vechi contribuie la prezenta in componenta sa a unor particule care, cu timpul, pot cauza numeroase neplaceri.
Unul dintre aceste particule este magnetita, care este completata de alte tipuri de reziduuri si chair noroi, toate acestea acumulandu-se pe componentele echipamentelor electrocansice care functioneaza cu apa, inclusiv ale centralelor termice. Tocmai de aceea, pentru a se evita defectarea timpurie a centralelor, producatorii si instalatorii recomanda intalarea unor filtre magnetice.
Ce sunt filtrele magnetice si cum functioneaza?
Magnetita este compusa din mai multe tipuri de particule, in general oxizi de fier si pilitura metalica, precum si fulgi de metale si resturi de sudura, care se acumuleaza atat din tevile de apa, cat si cele ale circuitului de caldura si chiar din calorifere. Aceasta circula prin intregul sistem de incalzire, impreuna cu apa si se depune pe componentele acestuia, afectand modul de functionare si eficienta sa.
Cele mai citite articole
Pentru a se evita astfel de situatii, este recomandat sa se instaleze inca de la realizarea sistemului de incalzire cu centrala termica un filtru antimagnetita, filtru care este magnetic astfel ca atrage si mentine toate aceste impuritati, orpindu-le din a mai circula si defecta componentele centralei termice. Un astfel de dispozitiv ar trebui montat pe returul apei, dupa ultimul calorifer al sistemului, cu aproximativ un metru inainte de intrarea apei inapoi in centrala.
Beneficiile de care se vor bucura cei care opteaza pentru montarea unui astfel de filtru sunt numeroase, unele dintre cele mai improtante fiind o eficienta ridicata a sistemului de incalzire, prelungirea vietii centralei termice, reducerea riscurilor aparitiei unor defectiuni la sistemul de incalzire, car epot genera costuri mai mari pentru reparatii, precum si reducerea facturilor pentru incalzire.
Astfel, cu o investitie minima se pot face economii importante si se pot evita situatii neplacute, mai ales ca defectarea centralei termice poate avea loc in orice moment al anului, inclusiv iarna.