Hipertensiunea sau hipertensiunea arterială este cel mai frecvent factor de risc pentru bolile de inimă.
- Peste 1 miliard de oameni din întreaga lume au hipertensiune arterială, care este definită ca valori ale tensiunii arteriale sistolice (TAS) de 130 mm Hg sau mai mult, tensiunea arterială diastolică (DBP) de peste 80 mm Hg sau ambele.
Medicamentele, inclusiv inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (cunoscuți și ca inhibitori ECA) sunt utilizate în mod obișnuit pentru a reduce nivelul tensiunii arteriale. Cu toate acestea, modificările stilului de viață, inclusiv modificările dietei, pot ajuta la scăderea nivelului tensiunii arteriale la intervale optime și la reducerea riscului apariției de boli de inimă.
- Adoptarea unei diete hrănitoare și sănătoase pentru inimă este recomandată tuturor persoanelor cu un puls ridicat, inclusiv celor care iau medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale.
O dietă sănătoasă este esențială pentru scăderea tensiunii arteriale și menținerea unor niveluri optime, iar cercetările au arătat că includerea anumitor alimente în dietă, în special a celor bogate în nutrienți specifici, cum ar fi potasiul și magneziul, reduce nivelul tensiunii arteriale.
Iată cele mai bune 10 alimente care pot scădea pulsul:
1.Citricele
Citricele, precum grapefruitul, portocalele și lămâile, pot avea efecte puternice de scădere a tensiunii arteriale. Sunt încărcate cu vitamine, minerale și compuși vegetali care vă pot ajuta să vă mențineți inima sănătoasă prin reducerea factorilor de risc pentru bolile de inimă, cum ar fi hipertensiunea arterială.
- Un studiu de 5 luni care a implicat 101 femei japoneze a demonstrat că consumul zilnic de suc de lămâie combinat cu mersul pe jos a fost corelat cu reducerea SBP (tensiunea arterială sistolică medie), un efect pe care cercetătorii l-au atribuit conținutului de acid citric și de flavonoide al lămâilor.
Studiile au arătat, de asemenea, că consumul de suc de portocale și grapefruit poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale. Cu toate acestea, grapefruitul și sucul de grapefruit pot interfera cu medicamentele obișnuite pentru scăderea tensiunii arteriale, așa că consultați-vă medicul înainte de a adăuga acest fruct în dieta dvs.
2. Somon și alt pește gras
Peștele gras este o sursă excelentă de grăsimi omega-3, care au beneficii semnificative pentru sănătatea inimii. Aceste grăsimi pot ajuta la reducerea nivelului tensiunii arteriale prin reducerea inflamației și scăderea nivelurilor de oxilipine, compuși care constrâng vasele de sânge.
Un studiu efectuat pe 2.036 de persoane sănătoase a arătat că cei cu cele mai mari niveluri sanguine de grăsimi omega-3 au avut SBP și DBP semnificativ mai mici decât cei cu cele mai scăzute niveluri sanguine ale acestor grăsimi. Aportul mai mare de omega-3 a fost, de asemenea, asociat cu un risc mai mic de hipertensiune arterială.
3. Mangoldul (Swiss Chard)
Mangoldul este o legumă, rudă apropiată cu sfecla, care reglează zahărul din sânge. Plină de nutrienți, aceasta reglează tensiunea arterială, inclusiv potasiu și magneziu. O cană (145 de grame) de mangold gătit asigură 17% și, respectiv, 30% din necesarul zilnic de potasiu și, respectiv, magneziu.
La persoanele cu hipertensiune arterială, fiecare creștere cu 0,6 grame pe zi a potasiului alimentar este asociată cu o reducere cu 1,0 mm Hg a TAS și o reducere cu 0,52 mm Hg a DBP. O ceașcă (145 de grame) de mangold conține 792 mg din acest nutrient important.
Magneziul este, de asemenea, esențial pentru reglarea tensiunii arteriale. Ajută la reducerea tensiunii arteriale prin mai multe mecanisme, inclusiv prin acționarea ca un blocant natural al canalelor de calciu, care blochează mișcarea calciului în inimă și în celulele arteriale, permițând vaselor de sânge să se relaxeze.
4. Semințe de dovleac
Sunt o sursă concentrată de nutrienți importanți pentru controlul tensiunii arteriale, inclusiv magneziu, potasiu și arginină, un aminoacid necesar pentru producerea de oxid nitric, care este esențial pentru relaxarea vaselor de sânge și reducerea tensiunii arteriale.
De asemenea, s-a dovedit că uleiul din semințe de dovleac este un remediu natural puternic pentru hipertensiunea arterială. Un studiu făcut pe 23 de femei a constatat că suplimentarea cu 3 grame de ulei de semințe de dovleac pe zi timp de 6 săptămâni a dus la reduceri semnificative ale tensiunii arteriale sistolice (SBP), în comparație cu un grup placebo.
5. Fasole și linte
Fasolea și lintea sunt bogate în nutrienți care ajută la reglarea tensiunii arteriale, cum ar fi fibrele, magneziul și potasiul. Numeroase studii au arătat că consumul de fasole și linte poate ajuta la scăderea nivelului hipertensiunii arteriale.
O revizuire a 8 studii care au inclus 554 de persoane a indicat că, atunci când sunt schimbate cu alte alimente, fasolea și lintea au scăzut semnificativ TAS și nivelul mediu al tensiunii arteriale la persoanele cu și fără hipertensiune arterială.
6. Fructe de pădure
Fructele de pădure au fost asociate cu o varietate de beneficii impresionante pentru sănătate, inclusiv potențialul lor de a reduce factorii de risc pentru bolile de inimă, cum ar fi hipertensiunea arterială. Fructele de pădure sunt o sursă bogată de antioxidanți, inclusiv antociani care sunt pigmenți care conferă fructelor de pădure culoarea lor vibrantă.
S-a demonstrat că antocianinele cresc nivelul de oxid nitric din sânge și reduc producția de molecule de restricție a vaselor de sânge, ceea ce poate ajuta la reducerea nivelului tensiunii arteriale. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări la oameni pentru a confirma aceste potențiale mecanisme.
Afinele, zmeura, aronia și căpșunile sunt doar câteva dintre fructele de pădure care au fost asociate cu efecte ale scăderii tensiunii arteriale.
7. Amarant
Consumul de cereale integrale, cum ar fi amarantul, poate ajuta la scăderea nivelului tensiunii arteriale. Studiile arată că dietele bogate în cereale integrale pot reduce riscul de hipertensiune arterială.
O revizuire a 28 de studii a constatat că o creștere de 30 de grame pe zi a cerealelor integrale a fost asociată cu un risc redus cu 8% de hipertensiune arterială.
Amarantul este un cereal integral care este deosebit de bogat în magneziu. O ceașcă gătită (246 de grame) asigură 38% din necesarul zilnic de magneziu.
8. Fistic
Fisticul este foarte hrănitor, iar consumul lui a fost legat de niveluri sănătoase ale tensiunii arteriale. Este bogat în o serie de nutrienți esențiali pentru sănătatea inimii și pentru reglarea tensiunii arteriale, inclusiv potasiu.
Concluzia trasă în urma a 21 de studii a arătat că aportul de fistic a avut cel mai puternic efect asupra reducerii atât a tensiunii arteriale sistolice medie, cât și a tensiunii arteriale diastolică.
9. Morcovi
Crocanți, dulci și hrănitori, morcovii sunt o legumă de bază în dietele multor oameni. Morcovii sunt bogati în compuși fenolici, cum ar fi acizii clorogeni, p-cumaric și cafeic, care ajută la relaxarea vaselor de sânge și la reducerea inflamației, ceea ce poate ajuta la scăderea nivelului tensiunii arteriale.
Deși morcovii pot fi consumați cruzi sau gătiți, consumul lor crud poate fi mai benefic pentru reducerea tensiunii arteriale.
10. Țelina
Țelina este o legumă populară care poate avea efecte pozitive asupra tensiunii arteriale. Conține compuși numiți ftalide, care pot ajuta la relaxarea vaselor de sânge și la scăderea nivelului tensiunii arteriale.
Același studiu care a asociat consumul de morcovi cruzi cu scăderea tensiunii arteriale a constatat că printre legumele gătite consumate în mod obișnuit, consumul de țelină gătită a fost asociat în mod semnificativ cu scăderea tensiunii arteriale.