Conform estimarilor medicilor ortodonti, mai mult de jumatate dintre copii si adolescenti prezinta malocluzii care ar trebui corectate cu aparate dentare fixe sau detasabile. Acestea includ dinti prea apropiati sau dinti strambi.
Trebuie amintit ca ele nu sunt doar probleme estetice. Daca dintii sunt prea apropiati, sunt mai greu de curatat cu o periuta sau alte dispozitive. Acest lucru creste riscul aparitiei cariilor sau a parodontitei. Unii copii si adolescenti au probleme masticatorii si mesteca greu, deoarece dintii lor sunt strambi. Acest lucru pune prea multa presiune pe dinti si articulatiile maxilarului, care, fara tratament, pot duce la dureri de cap si tinitus, de exemplu.
Motivele malocluziilor la copii variaza: uneori sunt implicate suzetele folosite dupa varsta de 3 ani. Un alt motiv poate fi faptul ca dintii bebelusului au cazut prea tarziu, iar ceilalti nu au putut sa erupa suficient de repede.
Pentru ca parintii sa poata stabili daca si cand copilul lor are nevoie de tratament si, daca da, ce aparat dentar este potrivit, ar trebui sa solicite sfatul unui ortodont. In general, tratamentul ortodontic incepe atunci cand copiii au intre 10 si 12 ani. Tratamentul cu aparat ortodontic dureaza de obicei 2-3 ani.
Tipuri de aparate dentare
Exista aparate dentare detasabile si fixe.
Aparate dentare detasabile
Spre deosebire de aparatele fixe, aparatele detasabile sunt, in general, destinate unor malocluzii mai putin severe. Pot fi reglate folosind suruburi mici. Acest lucru permite ca maxilarul pacientului sa fie usor intins si dintii sa se miste in directia optima.
Pacientii trebuie sa le poarte cel putin 15 ore pe zi. Noile dispozitive transparente „Invisalign”, abia vizibile, au aparut pe piata. Acestea au acelasi scop ca aparatele dentare detasabile si corecteaza nealinierile minore ale maxilarului pacientului.
Aparate dentare fixe metalice
Aparatele dentare fixe sunt formate din bracketi fixati pe fiecare dinte cu adezivi specifici si uniti prin arcuri speciale, care muta treptat dintii in pozitia corecta. Arcurile care trec prin bracketi sunt atasate de inele. Arcul este fixat la nivelul bracketilor prin intermediul unor ligaturi elastice sau metalice, in functie de caz.
La fiecare control ortodontic se efectueaza strangerea ligaturilor, care exercita presiune asupra dintilor, facandu-i sa migreze treptat in pozitia dorita. Desi sunt disponibile diferite tratamente ortodontice, aparatul dentar metalic ramane cel mai eficient pentru rezolvarea diferitelor anomalii ale alinierii dintilor.
Care sunt avantajele si dezavantajele aparatelor dentare?
Aparatele dentare pot corecta foarte bine dintii nealiniati si pot ajuta la mentinerea sanatatii dintilor si a maxilarului. Cu toate acestea, pot provoca si dureri. Mai ales in primele zile sau dupa reajustarea ligaturilor.
Unii copii se simt incomod cu presiunea constanta pe dinti a aparatelor dentare fixe. Trebuie discutat cu ortodontul, el cunoaste diferite metode pentru ameliorarea durerii. Ar trebui sa se ia in considerare si intretinerea adecvata a aparatului dentar. In timp ce curatarea zilnica, seara este suficienta pentru aparatele dentare detasabile, in cazul aparatelor dentare fixe, periajul dintilor trebuie facut mai temeinic.