Aurul este unul dintre cele mai iubite metale prețioase și cele mai apreciate de oameni încă din cele mai vechi timpuri. Cu toate acestea, foarte puțini știu câte culori poate avea acesta și cum sunt obținute.
Cele mai cunoscute culori ale aurului sunt galben, alb și roz, însă în realitate, acesta este disponibil în mai multe culori (negru/ verde și albastru/ violet). Acestea se obțin cu ajutorul aliajelor, care se regăsesc în cantități diferite, astfel încât să influențeze și să schimbe culoarea aurului.
Aurul de culoare galbenă
Indiferent că sunt în căutarea unor inele de aur, lănțișoare sau alte tipuri de bijuterii, când intră într-un magazin de specialitate, oamenii găsesc, în general, bijuterii realizate din aur galben. Este cel mai comun și popular tip de aur.
Galbenul reprezintă și culoarea naturală a aurului. Acest tip de aur este obținut prin alierea cu metale precum argint, cupru sau zinc, care pe lângă culoare, influențează și durabilitatea și duritatea metalului rezultat.
Aurul de culoare albă
Un alt tip de aur, ce a început să devină tot mai popular, este cel alb. Oferind o eleganță aparte bijuteriilor, cele din aur alb sunt moderne și nonconformiste, comparativ cu bijuteriile din aur tradiționale.
Aurul alb este obținut cu ajutorul metalelor nichel, cupru și zinc. Avantajul acestui tip de aur este acela că este mai rezistent la uzură, lucru datorat faptului că bijuteriile din aur alb sunt rodiate. Procesul de rodiere implică placarea cu rodiu, un metal prețios, dar dur, care nu poate fi prelucrat pentru confecționarea unor bijuterii.
Aurul roz/ roșu
De asemenea, o altă variantă care a devenit tot mai cunoscută în rândul oamenilor este aurul roz. Acesta este obținut cu ajutorul nichelului, care într-o cantitate mai mare oferă bijuteriilor această nuanță deosebită.
În compoziția acestuia, se mai regăsesc și aliaje de cupru sau chiar argint, ce au reflexii roșiatice. Aurul roz a început recent să fie folosit pentru bijuterii, prin îmbinarea acestuia cu aurului galben sau alb. Aurul roz/ roșu mai este cunoscut și sub denumirea de „aur de Rusia”, acesta fiind un tip de aur vechi.
Aurul negru/ verde
Aurul negru a început să fie mai cunoscut în ultima perioadă, fiind ales numai de persoane excentrice. În schimb, aurul verde este unul de care nu foarte mulți oameni au auzit.
Multe persoane consideră că bijuteriile cu o astfel de culoare nu sunt autentice. Este necesar de menționat, însă, că aceste nuanțe nu se datorează unor aliaje deosebite, ci unor procedee electrochimice, cum ar fi galvanizarea sau patinarea.
Aurul albastru/ violet
Aceste culori inedite sunt realizate cu ajutorul alierii cu metale precum aluminiul (în cazul aurului violet) sau metalele indiu sau galiu (pentru aurul de culoare albastră). Aceste două culori sunt cele mai rare și cel mai puțin cunoscute.
Prin urmare, cei care își doresc o bijuterie din aur cu adevărat inedită și extravagantă pot alege unul dintre aceste culori de aur, putând fi accesorizate și cu o piatră prețioasă pe măsură.