Dacă ești un iubitor de bere, probabil știi ce este berea craft, numită și bere artizanală, dar oare știi ce face din orice tip de bere artizanală o adevărată bere craft? Crezi sau nu, poate fi destul de complicat să definești acest lucru. Problema principală este percepția subiectivă a ceea ce este cu adevărat berea.
Mulți oameni consideră că berea craft este tipul modern de bere. Pe de altă parte, ar trebui să experimentați rețete tradiționale pentru a obține gusturi și stiluri noi ale unei beri artizanale excelente. Să aruncăm o privire.
Definiția berii craft
Oamenii folosesc adesea termenul „bere craft” pentru a se referi la o bere produsă într-o fabrică de bere tradițională și independentă, cu producție scăzută. O astfel de băutură este una artizanală. Cu toate acestea, poate fi dificil să definiți ce înseamnă de fapt „producție mică”, deoarece nu există o definiție strictă care să o descrie.
Majoritatea cunoscătorilor consideră berea craft doar una produsă într-o fabrică de bere deținută independent, care nu face parte dintr-o mare corporație. Fals, în acest caz, 98% din toate fabricile de bere existente produc bere într-un mod artizanal.
Întrebarea este dacă o anumită fabrică de bere artizanală va fi cumpărată de o companie mare, va mai produce bere care poate fi considerată artizanală? Nu este cazul, deoarece acea companie produce bere la nivel industrial, care din punct de vedere tehnic încetează să mai fie un produs artizanal.
Din păcate, majoritatea companiilor mari de bere continuă să eticheteze o astfel de bere ca fiind făcută artizanală. Poate fi în continuare o băutură de înaltă calitate, deși nu este o bere craft adevărată.
Rețete și metode tradiționale de preparare
Berea craft este berea artizanală și este făcută din ingrediente naturale. De asemenea, pentru realizarea acestui tip de bere se folosește un proces dinamic de fabricare a berii care include mult mai mulți pași decât berile obișnuite pe care le găsim la supermarketuri, unde sunt de obicei preparate după o rețetă prestabilită, cu mai puțină grijă pentru calitate.
În schimb, fabricile de bere craft au un control mult mai mare asupra proceselor lor de fabricare a berii și pot crea beri foarte unice folosind ingrediente și mai speciale, inclusiv fructe tropicale exotice.
Berea craft este realizată după rețete și metode tradiționale și nu conține ingrediente folosite în procesul industrial (conservanți, aditivi etc.).
Istoria berii craft
Fabricarea berii datează de mii de ani în Mesopotamia, iar o rețetă străveche poate fi găsită într-o poezie despre zeița sumeriană a berii, Ninkasi. Cu toate acestea, berea craft există doar de câteva decenii.
Mișcarea berii craft a început în Statele Unite, precum și în Regatul Unit, în anii 1960-1970. Practic, mișcarea berii artizanale (și succesul) poate fi ilustrată în trei faze:
- 1965: Fritz Maytag se concentrează pe aromă. Evoluția berii artizanale nu ar fi astăzi aceeași fără Fritz Maytag, strănepotul unui magnat de electrocasnice care a achiziționat un pachet de 51 la sută din fabrica Anchor Steam. Cu scopul de a vinde mai multă bere, Maytag și-a propus să-și îmbunătățească calitatea berii și să-i îmbunătățească aroma, conducând la noi arome și stiluri care au fost primele de acest fel.
- 1979: Produsul homebrewing (berea artizanală) este legalizat. Dorind să reproducă cea ce a făcut Maytag și să creeze beri unice și pline de aromă, cei care își doreau să facă și ei bere artizanală au avut succes în a face lobby pentru schimbarea legislației care a legalizat producția de bere artizanală. Semnat de Jimmy Carter, Legea 1337, a făcut loc mișcării homebrewing. Potrivit unor surse, până la 90% dintre producătorii de bere artizanală au început ca producători de bere acasă.
- 1997: Berea artizanală cunoaște un mare succes. Schimbarea legislației a deschis calea pentru ca microberăriile să înceapă să producă în masă. De fapt, între 1985 și 1997, noi astfel de microberării s-au deschis cu o rată de cel puțin 20 la sută pe an; unele au înregistrat o creștere de până la 100 la sută! Din păcate, acest lucru a dus la o serie de scheme de îmbogățire rapidă și la închiderea numeroaselor fabrici de bere. Au apărut chiar brewpub-urile, adică pub-uri care își produceau propria bere pentru vânzare în incintă.
Cum se fabrică berea craft
Potrivit Asociației Producătorilor de Bere Artizanală din România, berea craft sau berea artizanală „este berea produsă din ingrediente naturale urmând procese tradiționale de producție, fără enzime care să grăbească fermentația”.
Fabricile de bere artizanală sunt fabrici independente (care nu sunt deținute de marile corporații care produc bere comercială) cu o producție de până în 5000 hl pe an.
Berea artizanală începe de la malțul de orz. Malțul este un produs obținut din boabe de cereale (mai ales de orz) încolțite, uscate și măcinate, folosit la fabricarea berii și a băuturilor spirtoase.
- Ține minte! Printre ingredientele unei beri craft adevărate nu vei găsi niciodată enzime, extract de hamei sau porumb.
În ceea ce privește realizarea berii craft, malțul este apoi făcut piure și fiert cu apă pentru a transforma amidonul în zaharuri. După aceea, se adaugă drojdie care provoacă fermentarea acestor zaharuri, transformându-le în alcool într-o perioadă de zile sau săptămâni, în funcție de ce tip de bere va fi. În cele din urmă urmează maturarea sau fermentația secundară, când berea este limpezită și filtrată înainte de a fi ambalată. Unele fabrici de bere craft adaugă și fructe.
Berea este transferată în sticle și se adaugă zahăr pentru formarea dioxidului de carbon. În această etapă ce durează câteva săptămâni, în bere se formează încă substanțe importante care vor da un gust specific berii și se clarifică berea.