De obicei, amenajarea unei bucătării mici este o provocare. Iar toate acestea se întâmplă din cauza spațiului limitat – atât pentru lucru, cât și pentru depozitare. Din fericire, datorită soluțiilor moderne, chiar și o bucătărie foarte mică poate fi decorată ergonomic.
Cum să proiectezi o bucătărie mică pentru a asigura confort în timpul utilizării și a te bucura de interiorul elegant în fiecare zi?
Bucătăria este unul dintre cele mai dificile de amenajat interioare, deoarece, în cazul ei, nu este suficient să umpli spațiul cu mobilier estetic. Spațiul bucătăriei trebuie planificat cu precizie, deoarece confortul utilizării sale va depinde de acesta. Cel mai important lucru este ca bucătăria să fie ergonomică și funcțională. Pentru a spune simplu, un interior bine decorat n-ar trebui să-ți ofere doar capacitatea de a depozita alimente și toate felurile de mâncare și accesoriile, ci și să faciliteze pregătirea meselor și curățenia. Prin urmare, atunci când amenajezi bucătăria, următoarele aspecte sunt cele mai importante:
- analiza nevoilor – în primul rând, gândește-te la modul în care vei folosi bucătăria – dacă vei găti în ea în fiecare zi sau doar ocazional (în acest caz, poți renunța, de exemplu, la un număr mare de blaturi), ce dispozitive dorești să folosești în ea (s-ar putea să ai nevoie de mai mult spațiu pentru un aparat frigorific sau un cuptor modern de la Sensodays.ro), dacă vei avea nevoie de o mulțime de dulapuri de depozitare etc.;
- ajustarea amenajării și tipului de mobilier la dimensiunea și forma interiorului – următorul pas în amenajarea bucătăriei ar trebui să fie confruntarea nevoilor cu condițiile existente în interior – de exemplu, dacă gătești mult și ai bucătăria deschisă la sufragerie, merită să te gândești la o insulă mare;
- planificarea interiorului în conformitate cu principiile ergonomiei în bucătărie – designul interior ar trebui să țină cont de amplasarea corespunzătoare a celor mai importante elemente ale echipamentului;
- alegerea corectă a echipamentelor și a mobilierului – funcționalitatea bucătăriei depinde și de mobilierul în sine, de exemplu – blaturi suficient de late sau dotarea dulapurilor cu soluții moderne precum coșuri de marfă, sisteme de sertare cu închidere silențioasă etc.
Cum să aranjezi bucătăria? Cele mai importante reguli de ergonomie în bucătărie
Ergonomia în bucătărie joacă un rol cheie, așa că merită să ai grijă de aranjarea corectă a mobilierului și a echipamentelor individuale atunci când creezi un design. Cele mai importante reguli ale unei bucătării ergonomice sunt următoarele:
- zonarea – bucătăria trebuie împărțită în zone în conformitate cu ordinea de desfășurare a activităților legate de pregătirea unei mese (unele lângă altele ar trebui să stea: frigiderul, dulapurile cu oale, chiuveta, blatul de bucătărie și aragazul);
- principiul triunghiului de lucru – cel mai important echipament, adică frigiderul, chiuveta și aragazul trebuie plasate destul de aproape unul de celălalt, astfel încât să te poți deplasa rapid între ele; așadar, cel mai bine este să le plasezi în așa fel încât punctele locației lor să formeze împreună vârfurile triunghiului;
- distanțe minime între aparate – distanța dintre frigider și chiuvetă trebuie să fie de la 120 la 210 cm; de la frigider la aragaz – de la 120 la 270 de cm; iar de la chiuvetă la aragaz/cuptor – de la 90 la 210 cm (ideal, spațiul nu ar trebui să fie mai mic de 120 de cm, dar în încăperile mici este permisă o distanță mai mică).
Așadar, pentru a amenaja o bucătărie mică va fi necesar să folosești soluții inteligente, cum ar fi clădirile înalte. Dulapurile lungi, până în tavan, sunt cea mai bună modalitate de a mări zona de depozitare, mai ales atunci când cea mai mare parte a spațiului de la parter este ocupată de aparate de bază, cum ar fi frigiderul, aragazul și chiuveta. Ergonomia într-o bucătărie mică este de o importanță deosebită, așa că merită să încerci să plasezi dispozitivele de mai sus aproape unele de altele.
Sursa foto: unsplash.com