Acasa» Recomandari»Ce presupune o echipare adecvată pentru o ieșire în pădure?
Ce presupune o echipare adecvată pentru o ieșire în pădure?
Portal Premiera
21 oct. 2022 RecomandariComentariile sunt închise pentru Ce presupune o echipare adecvată pentru o ieșire în pădure?
162 Vizite
Este perioada în care culorile toamnei se pot observa în toată splendoarea lor, de aceea plimbările în aer liber sunt de nelipsit pentru a te binedispune și bucura de acest joc dat de frunzele copacilor. Petrecerea timpului în natură aduce multe beneficii asupra sănătății și stării de bine.
Pentru a face plimbări sau drumeții în pădure, este necesară o echipare adecvată pentru a spori gradul de confort
1. Îmbrăcămintea
Pe perioada toamnei, zilele pot fi însorite și călduroase, însă în pădure aerul este mai rece, iar îmbrăcămintea trebuie atent aleasă, pentru a evita apariția răcelii. Gecile impermeabile și pantalonii căptușiți sunt articole vestimentare ideale pentru plimbări în natură, deoarece oferă protecție termică și confort în timpul mișcării.
2. Încălțămintea
Încălțămintea joacă un rol important pentru activitățile din natură, astfel cei de la Kalapod.net pun la dispoziție o gamă variată de modele potrivite pentru toate gusturile. Este necesar să se țină cont de anumite aspecte în alegerea încățămintei, astfel încât să fie comodă, călduroasă și impermeabilă, iar ghetele de damă de la Kalapod îndeplinesc toate aceste criterii. Ghetele sunt potrivite pentru plimbări în natură, căci talpa este suficient de groasă pentru a nu simți denivelările de pe trasee.
3. Accesoriile
În timpul unei plimbări în pădure, se poate face popas sau se poate organiza un mic picnic, de aceea este indicat un rucsac, în care să se depoziteze o pătură, apă potabilă și mâncare. Alte accesorii utile în timpul unei drumeții sunt bețele de cățărat, lanterna, spray-ul împotriva insectelor și o trusă medicală de prim-ajutor.
Pentru a nu exista riscul de rătăcire, este indicat să se studieze marcajele care se pot regăsi pe trunchiurile arborilor și să se găsească un loc potrivit în rucsac pentru o busolă și o hartă.
Toamna oferă cele mai frumoase peisaje, datorită coloristicii arborilor. Zonele forestiere sunt cele mai indicate pentru a face plimbări ușoare sau drumeții. Printre acestea se află:
– Pădurile de foioase: în aceste păduri se poate observa realizarea fotosintezei, prin căderea frunzelor arborilor. Flora este diversificată, fiind compusă din fag, mesteacăn, stejar, frasin sau ulm. Pe teritoriul țării noastre predomină acest tip de pădure, iar una care nu trebuie ratată este Pădurea Bogății, situată în județul Brașov, unde se poate admira cadrul tomnatic, prin plimbări ușoare. De asemenea, se pot găsi mai multe tipuri de ciuperci comestibile, vedeta acestora fiind hriba, o specie foarte apreciată în preparatele culinare, datorită gustului intens.
– Pădurile mixte: prin acestea se evidențiază trecerea de la un tip de pădure la alta, astfel se pot observa specii de copaci ce aparțin de pădurile de foioase, alături de brazi, molizi sau pini, aceștia fiind arbori ce compun flora pădurilor de conifere.
– Pădurile de conifere: se găsesc în zonele montane și sunt reprezentate de specii de arbori ce își păstrează frunzele verzi. Câteva păduri de conifere se pot observa în Munții Rodnei sau ai Banatului, iar cei care doresc să se bucure de acest tip de pădure, pot alege trasee montane, în funcție de dificultatea acestora.
Activitățile care se pot alătura unei ieșiri în pădure, pe perioada toamnei, sunt camparea cu cortul, picnicul, observarea florei și faunei, precum și fotografierea acestora.
Dacă se acordă atenție unei echipări adecvate cu articole de îmbrăcăminte, încălțăminte și accesorii, timpul liber în natură poate fi o experiență plăcută și relaxantă, aducând beneficii pentru sănătate și îmbunătățirea stării de spirit.
Sursa foto: unsplash.com