Cine a spus că cimbrul este bun doar pentru a condimenta mâncarea? Această plantă este excelentă și pentru a prepara un ceai aromat. Ceaiul de cimbru este probabil unul dintre cele mai populare ceaiuri de plante. Aromele sale conțin o mulțime de antioxidanți care îl pot face foarte benefic pentru sănătatea noastră.
- Gama sa de utilizare a cimbrului este impresionant de mare, planta având peste 400 de subspecii. Egiptenii antici o foloseau în practicile lor de îmbălsămare, în timp ce grecii antici o foloseau ca tămâie.
Datorită gustului său distinctiv, cimbrul a rămas până acum în primul rând un condiment culinar.
Ce este ceaiul de cimbru?
Cunoscută științific sub numele de Thymus vulgaris, această plantă este o plantă comună de grădină. Poate fi destul de ușor de cultivat și este destul de utilizat pe scară largă în rețete culinare datorită aromei sale unice. Totuși începe să câștige rapid o bună reputație pentru calitățile sale medicinale.
Se pare că a făcut parte din tradițiile medicinale de mii de ani și poate avea o serie de ingrediente active puternice care pot face din acesta un remediu puternic pe bază de plante. Ingredientul activ, timolul, care poate fi găsit în această plantă, poate fi un puternic antioxidant. Ceaiul de cimbru mai conține și alți posibili compuși unici care îi pot conferi o gamă impresionantă de efecte pozitive.
BENEFICIILE PENTRU SĂNĂTATE ALE CEAIULUI DE CIMBRU
Cimbrul conține niveluri ridicate de vitamina C, vitamina A, cupru, fier, mangan, potasiu, fosfor și antioxidanți precum timolul și carvacrolul. Acești compuși pot fi responsabili pentru multe dintre posibilele beneficii ale acestui ceai pentru sănătate.
Reduce tusea
Cimbrul a fost asociat de multă vreme cu leacurile populare împotriva tusei. Dacă ai auzit asta la bunicul tău, să știi că avut dreptate când ți-a spus că cimbrul are superputeri.
Proprietăți antibacteriene, cât și antiinflamatorii ale plantei ajuta nu numai la calmarea tusei și a congestiei, ci poate ataca și agentul patogen care te ajută să te refaci mai repede
- Într-un studiu realizat în Germania, voluntarii cu bronșită acută au constatat o ușurare semnificativă atunci când au luat o combinație de cimbru-iederă timp de 11 zile. Ceaiul de cimbru poate oferi ușurare gâtului, în timp ce ajută la reducerea tusei.
Îmbunătățește digestia
Dacă v-ați deranjat la stomac sau suferiți de greață, constipație, balonare sau crampe, ceaiul de cimbru poate fi remediul perfect. Poate avea unele proprietăți antiinflamatorii naturale și vă poate liniști. De asemenea, are și efecte antibacteriene, care pot ajuta la scăderea problemelor stomacale și, eventual, la promovarea unei digestii adecvate, în timp ce normalizează și mișcările intestinului.
- În urma a mai multe cercetări s-a constatat că timolul și carvacrolul din cimbru pot aduce beneficii sistemului nostru digestiv în numeroase moduri. Poate îmbunătăți funcția ficatului, poate proteja împotriva oricăror leziuni, poate ajuta la tratarea infecțiilor intestinale și la reducerea inflamațiilor.
Proprietăți antioxidante
Ceaiul de cimbru pare să fie bogat în antioxidanți, fiind plasat de specialiști printre primele cinci ceaiuri cele mai puternice în conținutul său de antibiotice. Majoritatea cercetărilor disponibile cu privire la proprietățile antioxidante ale cimbrului se concentrează pe uleiul de cimbru, un derivat de cimbru mai popular.
Posibilele ingrediente active din cimbru au fost legate de prevenirea sau atenuarea multor boli, inclusiv vertij, scleroză multiplă, tinitus, hepatită și zona zoster și reducerea stresului oxidativ general din organism. Acest lucru se datorează antioxidanților găsiți în uleiul de cimbru, inclusiv timolul, luteolina și altele.
- Un studiu din 2017 privind timolul, publicat în Frontiers in Pharmacology, a demonstrat proprietățile antioxidante, antiinflamatorii, imunologice și antimicrobiene ale cimbrului.
Poate ajuta la pierderea în greutate
Este adesea cunoscut sub numele de ceai pentru slăbit. Acest remediu pe bază de plante poate suprima pofta de mâncare, totuși poate crește energia și poate furniza substanțe nutritive valoroase, ceea ce duce probabil la reducerea mâncatului excesiv și a gustărilor între mese.
- Un studiu efectuat pe animale a constatat că timolul, unul dintre principalii constituenți ai cimbrului, previne obezitatea indusă de dieta bogată în grăsimi. S-a constatat că reduce acumularea de grăsimi, reduce acțiunea lipidelor, îmbunătățește sensibilitatea la insulină și la leptină.
Poate ușura crampele menstruale
Ceaiul de cimbru poate fi foarte eficient în eliminarea crampelor menstruale, datorită efectelor potențiale anti-spasmodice ale anumitor compuși activi. Acest ceai poate ajuta, de asemenea, la eliminarea durerii și a disconfortului menstruației și poate chiar oferi ameliorare în alte efecte secundare, care pot include schimbări de dispoziție.
CONTRAINDICAȚII
Persoanele care sunt alergice la cimbru sau la plante similare, cum ar fi busuiocul, oregano, salvie și lavandă, pot prezenta simptome negative. Acestea pot include sensibilitatea pielii dacă atingeți frunze de cimbru sau greață, arsuri la stomac, diaree și vărsături dacă beți ceai de cimbru.
Cimbrul proaspăt și uscat este în general sigur de mâncat sau de băut ca un ceai răcoritor, dar nu trebuie înlocuit cu uleiul esențial de cimbru. Uleiurile esențiale sunt foarte concentrate și pot fi toxice în forma lor nediluată.
De asemenea, dacă consumați prea mult ceai de cimbru poate să vă producă greață, amețeli, vărsături și dureri de stomac.