Ceaiul de fenicul este un ceai delicios și destul de popular care poate avea capacitatea de a preveni și ameliora spasmele musculare, să îmbunătățească digestia și să trateze problemele gastrointestinale, cum ar fi sindromul colonului iritabil, diareea, arsurile la stomac, flatulența și crampele stomacale.
De asemenea, poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale, la scăderea în greutate, la protejarea sistemului respirator, la detoxifierea organismului, la echilibrarea hormonilor și la creșterea libidoului.
Ce este și cum se prepară ceaiul de fenicul?
Ceaiul de fenicul este o băutură obținută prin înmuierea în apă clocotită a semințelor de fenicul zdrobite și uscate sau proaspete. Această băutură cu aromă unică poate avea multe efecte benefice asupra sănătății.
- Acest tip de ceai a fost folosit începând cu mult timp în urmă ca un potențial ajutor digestiv. Este indicat, de obicei, ca semințele de fenicul să se consume înainte sau după masă pentru a îmbunătăți eficiența digestivă. Acesta este doar începutul efectelor pozitive ale feniculului asupra organismului.
Datorită concentrației mari de anetol, estragol, fitonutrienți, minerale, vitamine și uleiuri volatile, ceaiul de fenicul are proprietăți antioxidante, antibacteriene, antispastice și antiinflamatorii, pentru a numi doar câteva.
Cum se prepară
Pentru a prepara un ceai de fenicul vei avea nevoie de 2 lingurițe de semințe de fenicul -, care, de preferat, ar trebui să fie proaspete pentru a avea un conținut mai mare de uleiuri volatile -, și de puțină miere.
- Trebuie să zdrobești semințele de fenicul cu ajutorul spatelui unei linguri sau poți folosi un mojar dacă nu ai suficienta îndemânare. Pune apoi semințele zdrobite într-o cană și acoperă-le cu apă fierbinte. Pune peste cană o farfurioară și lasă să se infuzeze timp de aproximativ 10 minute. Strecoară apoi ceaiul și îndulcește-l cu miere.
Când să bei ceai de fenicul?
Cel mai bun moment este după mese, deoarece acționează ca un digestiv minunat. De asemenea, este un răsfăț să-l consumi după masă datorită aromei sale dulci de lemn dulce. Este recomandat să nu consumi mai mult de 2-3 căni de ceai de fenicul pe zi.
Despre istoria feniculului
Majoritatea oamenilor știu despre fenicul doar că este un condiment aromat, care se folosește în multe supe, curry și mâncăruri de legume. Semințele de fenicul uscate au gust de anason și sunt adesea confundate cu alte condimente puternice.
Plantă perenă rezistentă, feniculul (Foeniculum vulgare) se găsește cel mai frecvent în regiunea mediteraneană, dar datorită popularității și rezistenței, poate fi găsită acum în diferite părți ale lumii.
- În trecut, a fost folosită pe scară largă în medicina tradițională din China, India și Orientul Mijlociu, dar recent a devenit mai populară ca remediu pe bază de plante în restul lumii.
Beneficiile ceaiului de fenicul
Să ne uităm puțin mai îndeaproape la unele dintre beneficiile impresionante pentru sănătate ale ceaiului de fenicul.
Poate trata arsurile la stomac
Ceaiul de fenicul poate ajuta la tratarea arsurilor la stomac datorită prezenței fitoestrogenului. Acest lucru poate inhiba spasmele musculare, poate îmbunătăți digestia și poate preveni refluxul acid.
- Dacă bei o ceașcă din acest ceai atunci când simți arsuri la stomac, te poate ajuta să ameliorezi durerea și senzația de arsură.
Poate îmbunătăți digestia
Ceaiul de fenicul poate avea efecte antiinflamatorii și carminative (combate gazele intestinale). Consumul acestui ceai poate ajuta la prevenirea formării gazelor, eliminând astfel balonarea și crampele. De asemenea, poate ajuta la accelerarea procesului digestiv, asigurând absorbția maximă de nutrienți și previne constipația.
- De mii de ani, feniculul a fost folosit ca ajutor digestiv și poate ajuta chiar la reconstruirea țesuturilor deteriorate și la prevenirea rănilor tractului digestiv.
Poate trata SCI
Ceaiul de fenicul poate fi util în ameliorarea simptomelor sindromului de colon iritabil (SCI), deoarece poate ajuta la tratarea flatulenței și a crampelor musculare stomacale. Ceaiul fără cofeină poate acționa ca un relaxant muscular, care poate ajuta la ameliorarea crampelor intestinale și la eliberarea gazelor acumulate.
Poate trata colici
Ceaiul de fenicul este dat în mod tradițional sugarilor pentru a-i calma și a alunga colicii. Poate ajuta la prevenirea spasmelor provocate de colici și previne flatulența.
- Nu este recomandat să dai ceai de fenicul bebelușilor cu vârsta sub 4 luni. Trebuie să consultați un medic înainte de a administra bebelușilor orice produs pe bază de plante.
Efecte anti-spastice
Efectele naturale de calmare ale ceaiului de fenicul pot reduce spasmele din intestin și din alte părți ale corpului, reducând astfel hormonii de stres. Calmarea stomacului și a altor organe poate fi un prim pas important în eliminarea inflamației și a tulburărilor de stomac.
Poate crește imunitatea
Ceaiul de fenicul are puternice efecte antibacteriene, antiseptice și antifungice, carte îl fac un excelent întăritor al sistemului imunitar. Consumul acestui ceai poate fi, așadar, o potențială măsură preventivă și un tratament pentru a te menține sănătos și departe de răceli.
Ajută la pierderea în greutate
Pot exista o serie de moduri prin care ceaiul de fenicul te poate ajuta sa slăbești. În primul rând, prin provocarea urinării, elimini retenția de apă și balonarea. În al doilea rând, fiind un stimulator al metabolismului, vă ajută corpul să ardă grăsimile și caloriile mai repede, completând exercițiile fizice. În cele din urmă, prin reglarea poftei de mâncare și a hormonilor, poate preveni supraalimentarea și obezitatea.
Omoară paraziții interni
Semințele de fenicul, folosite în ceai, pot acționa ca deparazitatori pe bază de plante și pot fi folosite cu succes pentru a elimina paraziții interni. Ceaiul are un efect laxativ și poate promova mișcarea intestinală, ceea ce poate ajuta la îndepărtarea viermilor intestinali din organism.
Ajută la tratarea acneei
Ceaiul de fenicul poate ajuta la tratarea afecțiunilor pielii precum acneea și rozaceea, deoarece semințele conțin uleiuri esențiale, cum ar fi anetol, mircen și limonen, care reduc inflamația.
- Conține, de asemenea, un ulei esențial numit chavicol, care poate ucide germenii și, prin urmare, poate preveni infecțiile pielii.
De asemenea, fitoestrogenii din semințele de fenicul pot ajuta la îmbunătățirea tonusului pielii și pot avea un efect anti-îmbătrânire.
Efecte secundare ale ceaiului de fenicul
Ceaiul de fenicul poate avea efecte secundare. Nu este recomandat pentru:
- Persoanele alergice la morcovi sau țelină: pot prezenta amețeli, dificultăți la înghițire sau umflarea feței.
- Persoanele care iau medicamente pentru tensiunea arterială: consumul prea mare de ceai de fenicul vă poate perturba nivelul tensiunii arteriale.
- Tulburări endocrine: fitoestrogenii din fenicul pot împiedica buna funcționare a sistemului endocrin.
- Pacienții cu cancer de sân sau ovarian: Efectele asemănătoare estrogenului ale feniculului pot provoca complicații periculoase. De asemenea, estragolul din fenicul poate fi un potențial cancerigen, așa că este cel mai bine de evitat de către pacienții cu cancer.
Alte reacții adverse includ:
- Sensibilitate crescută la soare
- Avort
- Lactație în exces
- Previne coagularea sângelui; cei care suferă de hemofilie sau alte tulburări de sângerare ar trebui să îl evite.