Este normal să ne gândim la o păpădie ca la o buruiană. Deși este adevărat că păpădia poate fi o neplăcere pentru majoritatea peisagiștilor, de fapt ea nu este clasificată în agricultură drept plantă invazivă sau dăunătoare. În realitate, floarea păpădiei aduce o mulțime de beneficii.
- Una dintre cele mai simple modalități de a consuma păpădia este sub formă de ceai, dar asta nu înseamnă că pur și simplu o culegi din curtea din spate și o arunci într-o cană de apă (deși poți folosi și păpădiile pe care le-ai crescut tu).
Iată tot ce trebuie să știți despre ceaiul de păpădie, inclusiv câteva moduri diferite de a face și de a vă bucura de o ceașcă de ceai care este fie dulce, fie îndrăzneață, în funcție de părțile plantei pe care le utilizați pentru a prepara ceaiul.
Beneficiile ceaiului de păpădie
S-au realizat studii asupra efectului medicinal al păpădiei, începând de la efectele sale asupra diabetului de tip 2 până la utilizările în tratarea cancerului, fiind utilizată pe scară largă atât în medicina tradițională, cât și în medicina holistică.
Totuși, oamernii de știință consideră că sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina beneficiile concrete.
- „Păpădia este bogată în substanțe nutritive precum beta carotenul (vitamina A), vitaminele K, C și E și potasiu, magneziu, zinc, fier, colină și multe altele”, declară pentru publicația parade.com Juli Keene, nutriționistul din Los Angeles.
Există unele beneficii documentate, inclusiv rolul păpădiei în facilitarea digestiei și reducerea inflamației. Păpădia a fost recunoscută pe scară largă în scopuri naturiste pentru detoxifierea ficatului, iar studiile efectuate în ultimii ani în legătură cu efectele sale asupra bolilor hepatice cronice au arătat rezultate promițătoare.
Un alt nutriționist, Kim Ross, citat de aceeași publicație, remarcă faptul că, utilizarea păpădiei are ca efect secundar curățarea ficatului, putând îmbunătăți și modul în care funcționează celulele noastre.
- „Ficatul are rolul de a se ocupa de toți hormonii. Dacă bei prea mult alcool, acesta trece prin ficat. Dacă mănânci mult zahăr, trece prin ficat. Orice pesticide, junkfood și substanțe chimice trec prin ficat, așa că, dacă putem curăța și ajuta, susține și hrăni ficatul, putem echilibra hormonii care ar afecta acneea, colesterolul, nivelul zahărului din sânge și funcția mitocondrială generală”, a declarat Kim Ross.
Ceaiul de păpădie poate include fie rădăcina, floarea și frunzele – fie o combinație a tuturor celor trei – și, deoarece vitaminele și nutrienții conținuți sunt în forma lor organică, pătrund cu ușurință în sistemul dvs.
Care sunt efectele secundare ale ceaiului de păpădie?
Nu s-au descoperit multe efecte secundare ale consumului de ceai de păpădie (sau consumul de păpădie, în general). Cu toate acestea, cel mai important efect secundar este că păpădia este cunoscută pentru proprietățile sale diuretice. Din acest motiv, crește frecvența urinării, care ar putea afecta rinichii. Potrivit Centrului Medical Penn State Health Milton S. Hershey din SUA, păpădia poate interacționa și cu medicamente care sunt descompuse de ficat.
Medicamentele care pot interacționa cu păpădia includ:
- Antiacide
- Medicamente anticoagulante
- Diuretice
- Litiu
- Ciproflaxină
- Medicamente pentru tratarea diabetului
Unele persoane cu alergii pot prezenta, de asemenea, efecte secundare de la păpădie. Este vorba despre persoanele alergice la plantele cum ar fi ambrozia, crizantemele, gălbenelele și margaretele.
Este recomandat să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a adăuga ceai de păpădie în regim, mai ales dacă aveți probleme cu rinichii, dacă luați medicamente sau dacă sunteți gravidă sau alăptați.
Cât de des ar trebui să beți ceai de păpădie?
Mulți oameni beau ceai de păpădie zilnic; unii îl beau de până la patru ori pe zi. Este în regulă să consumați ceai de păpădie în orice moment al zilei, deoarece nu conține cofeină.
Totuși, nutriționiștii nu îl recomandă chiar înainte de culcare, pentru că este un diuretic și riscați să stați la baie toată noaptea. De asemenea, nu este recomandat să îl luați odată cu medicamente sau suplimente; cel mai bine este să fie consumat la câteva ore distanță, astfel încât să nu aveți același efect diuretic care poate diminua efectul pastilelor.
Cum se fabrică ceaiul de păpădie
Așa cum am spus deja, ceaiul de păpădie poate include rădăcina, floarea, frunzele sau o combinație a tuturor celor trei. Majoritatea ceaiurilor pe care le veți găsi în magazinul alimentar vor fi pe bază de rădăcină de păpădie, ori din frunză de păpădie. Aceste ceaiuri pot include și alți aditivi, care nu sunt neapărat rele și nu diminuează efectele păpădiei.
Dacă alegeți ceaiul cumpărat din magazin, urmați pur și simplu instrucțiunile de preparare de pe ambalaj. Dacă alegeți să vă preparați propriul ceai de păpădie, țineți cont că ceaiul din rădăcină de păpădie va avea o aromă mai puternică, cel din floare și frunzele de păpădie, mai dulce.
Rădăcinile de păpădie sunt prăjite mai întâi, iar frunzele și florile sunt uscate înainte de a fi utilizate pentru ceai.
Cum se prepară ceaiul de păpădie
- Infuzia de păpădie se face din 250 ml de apă fierbinte/clocotită, se adaugă 10 grame de frunze uscate de păpădie și se lasă la infuzat pentru aproximativ 10 minute. După ce a stat la infuzat, ceaiul se strecoară și se consumă ca atare sau cu puțină miere, dacă vrei să-l îndulcești.
- Decoctul de păpădie se pregătește doar din rădăcină de păpădie. Într-un vas se pun 250 ml de apă, 2 linguri de rădăcină de păpădie uscată și mărunțită și totul se lasă la fiert pentru 15 minute, la foc mic. Dacă apa se evaporă, se mai completează cu apă. După acest timp, decoctul se filtrează, se lasă să se răcească și se păstrează la frigider. Decoctul de papadie se administrează de 3 ori pe zi, înainte de fiecare masă, maxim 2 linguri. Cura cu decoct de păpădie poate fi ținută pentru aproximativ 3 săptămâni.