Incalzirea implica cel mai mare consum de energie din locuinta. Consumul reprezinta peste 35% din energia totala a locuintei. Cu toate acestea, folosind centrale termice pe gaz moderne, consumul se poate reduce considerabil. A se citi cu atentie lista de sfaturi oferite, inclusiv o serie de informatii mai putin cunoscute despre cum se pot economisi sume importante pe incalzire. O schimbare a obiceiurilor si utilizarea responsabila a energiei este suficienta pentru a maximiza caldura generata de centrala. Se va observa imediat o economie pe factura.
Cu sistemele de incalzire centrala trebuie sa se tina cont de doua temperaturi, de temperatura ambientala dorita si de temperatura apei care iese din centrala si genereaza schimbul de caldura intre calorifer sau pardoseala radianta si mediul inconjurator.
1. Daca exista o centrala, automat trebuie sa existe si un termostat ambiental
Acesta va ajuta sa nu se supraincalzeasca casa si fie redus consumul. Exista diferite optiuni pe piata, mecanice, digitale, programabile si fara fir, toate imbunatatesc eficienta sistemului. Folosind corect termostatul, se va reduce considerabil si consumul. Acesta este un raspuns si pentru cei care se intreaba cat costa incalzirea prin pardoseala pentru ca si aceste sisteme functioneaza tot cu un termostat.
2. Temperatura ambientala conteaza foarte mult
Trebuie sa existe o grija mare la ea, deoarece fiecare grad in care creste temperatura mediului inseamna o cheltuiala cu inca 7%. In acest sens, se recomanda utilizarea unui termostat programabil.
Un sfat este ca in timpul zilei temperatura sa fie intre 20 si 22 ° C nu mai mult si in timpul noptii sa fie redusa la 18 si 19 ° C. De asemenea, utilizarea incalzirii in timpul iernii la 25 ° C va face sa se cheltuie cu 35% mai mult decat daca este utilizata la 20 ° C, deci reglarea corecta este extrem de importanta si influenteaza dramatic costurile.
3. Temperatura apei sistemului de incalzire trebuie sa fie reglata corect
Este esential sa fie redusa temperatura de lucru a centralei din sistem. Daca exista calorifere, cea mai buna temperatura de lucru va fi intre 60 si 70°C in functie de modelul centralei si de numarul de elemente de tip calorifer existente in instalatie.
Un sfat foarte important pentru a economisi este de a creste numarul de elemente existente in instalatie. Daca se maresc elementele radiante, atunci va putea sa fie redusa temperatura apei centralei si sa se consuma mai putin gaz, astfel centrala va functiona mai lin si daca centrala moduleaza, acesta isi va adapta consumul in functie de nevoi. O centrala consuma mult mai putin daca functioneaza prin modularea flacarii, decat daca functioneaza la temperatura maxima. Un sfat bun in acest sens este sa se reduca temperatura de lucru de la 80 ° C la 70 sau 65 ° C si sa se creasca numarul de elemente de pe calorifere.
Tinand cont de sfaturile de mai sus este mult mai usor sa se obtina economii importante cu ajutorul centralei astfel incat facturile sa se reduca inclusiv in sezonul rece.