Să cumpărați mai multă carne de pui, pe care să o congelați, este o modalitate excelentă de a economisi bani în bucătărie. Chiar dacă nu este un lucru dificil, ne-am gândit să vă prezentăm un scurt ghid.
Carnea proaspătă de pui rezistă doar câteva zile, iar congelarea poate prelungi acest lucru cu până la un an. Utilizarea unui aparat de vidat este ideală deoarece elimină excesul de aer înainte de a sigila puiul în pungi. Nu toată lumea are însă un aparat de vidat, așa că puteți folosi pungi de congelare.
De ce să congelați carnea de pui
- Economisiți bani – Cumpărați pui în cantități mai mari, beneficiind astfel de reduceri și păstrați-l pentru mai târziu;
- Depozitare în siguranță – Puiul durează doar câteva zile în frigider și apoi poate dezvolta bacterii. Congelarea oprește acest proces, permițându-vă să păstrați puiul mai mult timp;
- Pregătirea mesei – Congelați puiul și îl puteți dezgheța oricând vreți să preparați o rețetă preferată.
Ce aveți nevoie pentru congelarea cărnii de pui
- Pungi pentru sandvișuri – Căutați pungile subțiri pentru sandvișuri care se pliază mai ușor decât pungile cu fermoar. Puteți folosi și folie de plastic.
- Pungi cu fermoar – Pungile pentru congelator cu fermoar sunt o alegere excelentă, deoarece sunt mai groase și au de obicei fermoar dublu, permițându-vă să înghețați puiul pentru mai mult timp.
- Marker permanent – Etichetați întotdeauna fiecare pungă cu data, conținutul, cantitatea și data limită de utilizare.
Cum se congelează carnea de pui
- Adunați pungile pe care le aveți și stabiliți cum vrei să împărțiți puiul.
- Etichetați fiecare pungă cu data, conținutul, cantitatea și data limită de utilizare, apoi puneți-o deoparte.
- Puneți bucățile individuale de pui în pungi de sandviș sau folie de plastic și pliați, eliminând cât mai mult posibil aerul din interior. Pentru a nu vă murdări folosiți mănuși sau, dacă nu aveți, transformați o pungă de sandviș într-o mănușă.
- Puneți puiul ambalat individual în punga mare de congelare, cu fermoar. Scoateți cât mai mult aer și sigilați punga, apoi puneți pungile de pui în congelator.
Cum se decongelează carnea de pui
Dezghețarea corectă a cărnii de pui este extrem de importantă. Decongelarea asigură o gătire uniformă. Dacă nu decongelați corect carnea de pui, aceasta se poate găti doar la exterior și să rămână crudă la interior, ceea ce înseamnă că ar putea conține bacterii dăunătoare.
Există câteva modalități diferite și sigure de a decongela carnea de pui.
Decongelarea puiului în apă
Decongelarea cărnii de pui în apă rece este ușor de făcut. Există câțiva pași importanți de urmat:
1. Puneți puiul într-o pungă sigilată pentru sandvișuri, astfel încât apa să nu intre și să contamineze puiul.
2. Puneți punga într-un bol foarte mare.
3. Umpleți vasul cu apă rece și scufundați punga în el. Asigurați-vă că apa este rece – folosirea apei calde sau fierbinți nu este indicată, pentru că va promova dezvoltarea bacteriilor.
4. Schimbați apa la fiecare 30 de minute.
În funcție de cât de mult pui folosiți, puiul se va dezgheța în momente diferite. Aproximativ 500 g de pui va avea nevoie de aproximativ o oră pentru a se dezgheța. Gătiți puiul imediat după dezghețare.
Decongelarea puiului la cuptorul cu microunde
O modalitate populară de a dezgheța puiul este utilizarea cuptorului cu microunde, Această metodă este rapidă și ușoară. Trebuie să fiți deosebit de atenți atunci când decongelați în cuptorul cu microunde; dacă lăsați prea mult carnea în cuptor sau setați cuptorul greșit, poate compromite puiul.
1. Așezați puiul pe o farfurie pentru microunde (una sau două bucăți o dată) și folosiți setarea de dezghețare timp de un minut.
2. Asigurați-vă că verificați din când în când puiul pentru a vedea dacă s-a dezghețat sau nu.
Fiți deosebit de atenți să nu lăsați puiul în cuptorul cu microunde prea mult timp, deoarece nu doriți să înceapă să se gătească. Amintiți-vă că atunci când utilizați această metodă, trebuie să vă gătiți puiul imediat după dezghețare.
Decongelarea în frigider
Poate dura puțin mai mult, dar dezghețarea puiului în frigider este cea mai sigură și recomandată metodă. Asigurați-vă că planificați din timp acest lucru, ținând cont de cât timp durează decongelarea cărnii.
1. Puneți puiul într-o pungă mare pentru sandvișuri.
2. Așezați punga pe o farfurie sau un bol adânc pentru a împiedica scurgerea în exces pe alte alimente și stricarea acestora.
3. Lăsați farfuria/bolul în frigider aproximativ 5 pentru decongelarea a 450 g. Ideal să faceți acest lucru peste noapte.
Odată dezghețată carnea folosind această metodă, o puteți păstra la frigider până la 24 de ore înainte de a o folosi.
Cum să vă dați seama când puiul este dezghețat corespunzător
Pentru a verifica dacă puiul este dezghețat bine, faceți o mică crestătură cu cuțitul în partea cea mai groasă a bucății de carne. Introduceți degetul; carnea trebuie să fie moale și nu trebuie să rămână cristale de gheață. Dacă simțiți cristale de gheață sau carnea este tare, va trebui să continuați dezghețarea.