Pe măsură ce tot mai mulți oameni încearcă să-și îmbunătățească dieta reducând consumul de carne roșie, peștele pare a fi o opțiune bună și sănătoasă.
Peștele reprezintă o sursă bună de proteine, acizi grași omega-3 și omega-6 și mai multe minerale și vitamine.
- Acizii grași Omega-3, care, după cum au arătat cercetările, au un efect pozitiv asupra sănătății inimii, sunt prezenți în concentrații mari în peștele gras, cum ar fi somonul și macroul.
Cercetările arată că acești acizi grași pot promova, de asemenea, un flux sanguin mai mare către creier, care este vital pentru furnizarea de oxigen esențial pentru funcționarea creierului. Alte studii au sugerat că omega-3 are un rol în îmbătrânirea sănătoasă a creierului.
- Dincolo de calitățile nutritive, se știe că peștele este ușor perisabil. Peștele proaspăt trebuie gătit în două zile. Dacă nu puteți, nu vă faceți griji, îl puteți congela fără a pierde savoare!
Să spunem că ați cumpărat pește proaspăt cu scopul de a-l găti imediat, dar nu ați avut timp. Dacă se apropie trecerea a 48 de ore, este normal să vă fie teamă că nu veți prepara peștele înainte să se strice. Cu toții am fost în această situație. Aglomerația vieții moderne poate face dificil gătitul în timpul săptămânii. Nu trebuie să aruncați peștele proaspăt; dacă nu îl puteți găti imediat, îl puteți congela.
Dacă țineți cont de câteva sfaturi, nu va trebui niciodată să vă faceți griji cu privire la congelarea necorespunzătoare a peștelui.
Modalități de a congela peștele
Cea mai importantă regulă de urmat atunci când înghețați peștele este să tratați aerul ca pe un inamic. Orice aer din ambalajul în care este depozitat peștele va deteriora gustul și textura cărnii. De aceea, cea mai bună metodă de congelare a peștelui este sigilarea în vid. Dacă nu doriți să investiți într-un aparat de etanșare în vid, aveți alte două opțiuni: acoperirea cu un strat de gheață sau înfășurați-l strâns.
- Acoperirea peștelui cu un strat de gheață este a doua cea mai bună opțiune atunci când congelați peștele proaspăt. Pentru asta, scufundați peștele în apă rece și puneți-l pe o tavă. Puneți tava la congelator până când apa se îngheață. Apoi scoateți peștele, scufundați-l din nou în apă și puneți-l înapoi în congelator pe tava. Repetați acest proces până când există un strat de gheață de 0,5 cm pe fiecare pește. Apoi puneți peștele într-o pungă de plastic, scrieți data pe ea și păstrați-o la congelator.
Înfășurarea peștelui este a treia opțiune. Folosind o folie de plastic, înfășurați strâns fiecare pește. Apoi puneți peștele într-o pungă de congelare. Încercați să scoateți cât mai mult aer din pungă înainte de a o sigila, scrieți data pe ea și puneți-o în congelator.
Scrierea datei pe pachet când congelați peștele este incredibil de importantă. Chiar dacă congelarea prelungește termenul de valabilitate, peștele va începe să-și piardă textura și aroma în timp. Etichetarea fiecărui pachet cu data la care a fost congelat vă va ajuta să urmăriți prospețimea acestuia.
Cât rezistă peștele congelat
Peștele congelat corespunzător va rezista foarte bine în congelator până la 6 luni. Există câteva excepții de la această regulă.
Peștele gras precum păstrăvul și somonul are o durată mai scurtă de valabilitate în congelator. Acest tip de pește va rezista doar până la 3 luni. Textura unui pește deosebit de gras, cum ar fi lufarul, se va schimba după ce a fost congelat. Încă va avea un gust minunat în salate sau cu paste.
Cum se dezgheață peștele
Cel mai bun mod de a dezgheța peștele este să treci cu apă rece peste ambalaj până când acesta se dezgheță. De asemenea, îl puteți scoate din congelator și să-l lăsați să se dezghețe în frigider, noaptea înainte să îl gătiți.
Nu trebuie să dezghețați niciodată fructele de mare în cuptorul cu microunde sau pe blatul din bucătărie. Deoarece fructele de mare se gătesc rapid, decongelarea lor în cuptorul cu microunde le poate găti. Acest lucru îi poate da un gust și o textură proastă.
- De asemenea, nu dezghețați niciodată forțat peștele – în apă caldă sau la microunde. Carnea se va înmuia sau va deveni „buretoasă”. Țineți minte că peștele decongelat forțat nu mai e bun.
Dezghețarea peștelui pe blatul din bucătărie poate permite dezvoltarea de bacterii și vă poate expune riscului de toxiinfecție alimentară.
- O altă metodă de decongelare a peștelui, care îi redă gustul proaspăt cărnii, este decongelarea în lapte.
Tehnica e valabilă și dacă aveți pește întreg congelat, cumpărat de la magazin. Îl puteți pune înghețat în lapte și îl lăsați să se dezghețe la frigider. Astfel va avea gust de pește proaspăt, nu ca unul de la congelator, pescuit de mult și ținut în vitrinele supermarketurilor.
Laptele ia mirosul puternic de pește, care apare când acesta nu e proaspăt.
Metoda decongelării în lapte este bună și pentru fileurile sau rondelele de pește sau daca peștele a fost ținut pe pat de gheață în magazin și nu știi de când a fost adus. Fileurile/rondelele se lasă la decongelat în frigider. Înainte de a le găti se lasă acoperite cu lapte 10 minute, apoi se scurg. Se usucă bine cu șervețele de bucătărie și sunt gata de gătit.