Gătitul pastelor este foarte simplu, dar, la fel ca și în cazul altor preparate culinare ușor de gătit, contează cât timp le lași la fiert. Cu siguranță ați auzit că pastele trebuie servite al dente. Dar ce înseamnă exact acest lucru și cum se gătesc pastele al dente?
- Ad literam „al dente” se traduce „la dinte”, termen care se referă la modul de a verifica cât sunt de bine fierte pastele.
„Al dente” este un termen ce provine din limba italiană și care se referă la textura pastelor sau a orezului după ce acestea au fost fierte. „Al dente” înseamnă moale la exterior și puțin mai tare la interior – iar conform marilor bucătari ai lumii, aceasta este textura pastelor perfecte!
Timpul de fierbere și digestia
Există diferite teorii atunci când vine vorba de gătitul pastelor, dar există un element important pe care ar trebui să-l luăm cu toții în considerare: cu cât gătim pastele mai mult, cu atât sunt mai ușor de digerat. Deci, având în vedere această teorie, pastele sunt mai bune al dente sau fierte până devin moi? Pentru a răspunde în mod corespunzător la această întrebare, trebuie mai întâi să înțelegem ce se întâmplă când gătim pastele.
- Pastele sunt compuse din amidon și gluten. Aceste două componente reacționează diferit la nivel chimic: glutenul absoarbe granulele de amidon, în timp ce amidonul absoarbe apa și se umflă până când se dispersează în apă dacă pastele sunt fierte prea mult, rezultând o pierdere de nutrienți.
Al dente vs. fierte până se înmoaie?
Pastele fierte al dente au un indice glicemic mai mic. Cu cât timpul de fierbere e mai scurt, granulele de amidon sunt hidratate, dar nu atât de mult încât să se elibereze în apă. Amidonul poate fi, de asemenea, digerat treptat, ceea ce previne creșterea glicemiei.
- Pastele crude nu sunt ușor de digerat, deoarece enzimele digestive ale corpului nu se pot lipi de ele, în timp ce pastele prea fierte au tendința de a forma un aluat lipicios în tractul digestiv, care blochează digestia. Asta înseamnă că pastele nu ar trebui să fie crude sau prea fierte, ci servite al dente.
În concluzie, al dente înseamnă nu doar un gust mai bun, ci și o mâncare mai sănătoasă. Potrivit specialiștilor, fierberea pastelor al dente va duce la un indice glicemic mai mic decât l-ați obține cu paste moi și fierte în exces. Un indice glicemic mai mic vă poate permite să rămâneți sătul mai mult timp și vă ajută în ceea ce privește nivelul colesterolului.
Secretul pastelor al dente
Unii sunt de părere că metoda pentru a obține paste al dente este să le lăsați la fiert mai puțin decât timpul de fierbere recomandat pe ambalaj. De exemplu, dacă pe pachetul de paste scrie că se fierb 8 minute, pentru al dente se fierb doar 7 minute (cu 10%-15% mai puțin).
Alții consideră că este important să respectăm mai mulți pași.
1. Asigurați-vă întotdeauna că fierbeți pastele într-o oală suficient de mare, cu multă apă. Pastele au nevoie de spațiu pentru a se mișca liber. Regula generală este să folosiți 4-5 litri de apă pentru 450 de grame de paste.
2. Odată ce apa ajunge la punctul de fierbere, adăugați aproximativ 2 linguri de sare.
3. Adăugați pastele și puteți pune capacul peste oală pentru a ajuta să fiarbă mai rapid, dar trebuie să luați capacul imediat ce începe să fiarbă pentru a evita ca pastele să se fiarbă prea tare.
4. Pentru ca pastele să nu se lipească, amestecați constant doar în primele 1 sau 2 minute.
5. Când vă apropiați de sfârșitul timpului estimat de fierbere, gustați pastele. Dacă sunt gata, ar trebui să aibă un gust plăcut. Dacă sunt insuficient fierte, pastele vor avea interior tare și cretos, dacă sunt prea fierte, vor fi moi și lipicioase la interior.
- Țineți minte! Odată ce vă decideți că pastele sunt gata, aveți la dispoziție câteva secunde să opriți aragazul, să ridicați oala și să turnați pastele în strecurătoare, scurgând apa. În acest timp, pastele continuă să se fiarbă, așa că începeți să testați starea lor cu 2-3 minute înainte de sfârșitul timpului de gătire sugerat pe ambalaj.
Ce trebuie să evitați!
* Nu adăugați ulei la fiert. Unii oameni fac asta pentru că au impresia că împiedică pastele să se lipească. Din păcate, uleiul din apa în care fierb pastele va face ca sosul să alunece de pe paste. Pentru a preveni lipirea, este suficient să amestecați constant în primele 2 minute în care le-ați pus la fiert. Acesta este momentul în care se eliberează amidonul asemănător glutenului care face ca pastele să se lipească unele de altele.
* Nu așteptați până când pastele s-au răcit pentru a adăuga sosul. Pastele fierbinți absorb sosul. Mulți bucătari italieni experimentați vă vor spune să adăugați imediat pastele în sosul fierbinte, astfel încât acestea să absoarbă aromele.
*Nu clătiți cu apă rece pastele luate de pe foc, decât dacă vreți să faceți un preparat cu paste reci, cum ar fi salată cu paste. Amidonul de pe pastele fierbinți va ajuta sosul să se lipească de ele.