Grupul Carmistin, fondat de Iustin Paraschiv, și-a început activitatea în anul 2000 și este un holding având 100% capital românesc. În prezent această grupare de firme reunite sub aceeași cupolă cuprinde peste 20 de companii specializate, grupate în 4 divizii de producție: pui, porc, vită și agricultură.
Trecerea la energia verde, un prim pas făcut de Carmistin spre un alt mod de a face afaceri în domeniul agroindustrial
Realist privind lucrurile, această afacere agroalimentară a rămas una dintre puținele din România care include în proporție de 90% lanțul de producție agrozootehnic, pornind de la procesul de cultivare a cerealelor pe terenuri proprii, fabricarea nutrețurilor combinate, creșterea păsărilor și animalelor, până la comerțul produselor și preparatelor din carne, mărfuri ce se pot regăsi în magazine proprii și partenere din întreaga țară.
În acest an, iată că acest business de succes revine cu o investiție ancorată solid la realitățile momentului. Mai exact, urmează ca organizația de companii să își instaleze nu mai puțin de 10.500 de panouri solare în 18 locații ale grupului, care vor deține o capacitate de 4,5 MW. În acest fel Carmistin face pași importanți spre obținerea autonomiei energetice, în condițiile în care se va baza din ce în ce mai mult pe energia verde.
Pentru a duce la îndeplinire acest ambițios proiect din sfera dezvoltării durabile, Iustin Paraschiv a decis ca să colaboreze cu firma Simtel Team, care va urma ca să monitorizeze lucrările de inginerie și proiectare specifice, fiind responsabilă de instalarea acestor centrale fotovoltaice, dar și de mentenanța lor viitoare.
Antreprenorul Iustin Paraschiv este unul dintre pionierii români din acest domeniu, al investițiilor în centrale fotovoltaice proprii, fiind convins că trecerea de la statutul firmelor sale de la consumatoare la producătoare de energie reprezintă o oportunitate care va aduce beneficii marin pentru grupul Carmistin. Astfel:
- va crește eficiența energetică și, pe cale de consecință, creșterea
performanțelor operaționale și financiare ale companiilor;
- va permite o dezvoltarea armonioasă a activității de business;
- apelarea la astfel de soluții de energie verde va avea un impact pozitiv asupra mediului înconjurător, conducând la reducerea emisiilor de dioxid de carbon din atmosferă.
Sustenabilitatea economică, scopul viitoarelor acțiuni Carmistin
Cea mai mare provocare a sustenabilității economice la ora actuală este reprezentată de combinarea dezvoltării economice, generatoare de profit și locuri de muncă, cu un ansamblu de practici moderne destinate ca să reducă sau să elimine acele produse sau practici învechite care dăunează mediului înconjurător.
Cu alte cuvinte, sustenabilitatea economică se bazează pe un model de management durabil. Acest tip de durabilitate corespunde capacității unei companii de a produce, distribui și folosi mult mai oportun resursele produse, inclusiv energia verde.
Inovația este esențială pentru realizarea unei afaceri din domeniul agroindustrial durabile, pentru a-i asigura prosperitatea și longevitatea pe termen mediu și lung. Este angajamentul Carmistin de a investi in inovații de ultimă oră, direct sau alături de parteneri prestigioși, luând în considerare studiile tehnice și științifice, integrarea riscurilor economice, de mediu și sociale și de analiză continuă a oportunităților care apar.
Este o adevărată datorie pentru orice jucător din această sferă de activitate ca să protejeze mediul și să promoveze sustenabilitatea în sistemele agricole și alimentare. Pentru aceasta, trebuie să acţioneze cu maximă responsabilitate pentru a stimula şi extinde adoptarea unor practici de management durabil în așa fel încât să se reducă pe cât posibil şi chiar să se evite unele aspecte efectele negative asupra mediului ce pot apărea în domeniul agroindustrial.
Cum se împacă agricultura durabilă cu principiile generale ale dezvoltării durabile?
Agricultura durabilă este una care respectă mediul înconjurător, este corectă din punct de vedere social și reușește să fie viabilă din punct de vedere economic. Pentru ca agricultura să fie considerată durabilă, ea trebuie ca să garanteze generațiilor viitoare capacitatea de a satisface nevoile de producție și calitatea superioară a vieții.
Utilizarea agroenergiei, adică a unor surse de energie generate în domeniu, precum biocombustibilii (biodiesel, biogaz, etanol și alte produse derivate din reziduurile de producție și biomasă), reprezintă de asemenea oportunități ce ar trebui valorificate. Ar trebui să se acorde întotdeauna preferință utilizării surselor de energie curată și regenerabilă, evitând pe cât posibil utilizarea combustibililor fosili. Folosirea energiei solare este un prim pas în această direcție. Iar Carmistin a pornit deja pe această cale.
Pornind de la acest lucru, firmele din cadrul holdingului pot să își reducă substanțial cheltuielile cu energia electrică, își pot eficientiza procesele operaționale, își pot reduce amprenta de carbon, concomitent cu folosirea mult mai bună a resurselor disponibile și, nu în ultimul rând, vor putea ca să aibă o imagine din ce în ce mai bună în comunitate.