Laptele de măgăriță poate suna ca un produs nou pe piața lactatelor, dar, în realitate, există de mii de ani.
A devenit un produs popular recent, în special în părți din Europa, unde oamenii apelează atât la mâncăruri și băuturi noi, sau care își propun să mănânce alimente naturale cu beneficii pentru sănătate.
Istoria utilizării laptelui de măgăriță
Măgarii aparțin familiei Ecvide, care include și cai și zebre. Diferite rase de măgari domestici trăiesc peste tot în lume și, ca multe alte mamifere, măgarii femele au fost crescuți de mii de ani pentru laptele lor.
- Laptele de măgăriță are o lungă istorie în ceea ce privește utilizarea în domeniul medicinei și cosmeticii. Hipocrate l-ar fi folosit ca tratament pentru artrită, tuse și răni. Se spune că Cleopatra și-a menținut pielea fină și netedă cu băi în lapte de măgăriță.
Are proprietăți antimicrobiene și este utilizat ca tratament în medicina populară împotriva infecțiilor, inclusiv a tusei convulsive, precum și împotriva virusurilor în anumite părți din Africa și India.
În comparație cu laptele de la alte animale, cum ar fi vacile, caprele, oile, bivolii și cămilele, laptele de măgăriță seamănă cel mai mult cu laptele matern uman. De fapt, a fost folosit pentru prima dată în secolul al XIX-lea pentru a hrăni copiii orfani.
Creșterea măgarilor a devenit tot mai populară de-a lungul timpului. Cu toate acestea, majoritatea fermelor de măgari sunt mici, având între 5 și 30 de exemplare pentru lapte. Fiecare produce doar aproximativ 4 căni (1 litru) de lapte pe zi. De aceea, laptele de măgăriță este oarecum greu de găsit și considerat un produs de lux.
Valorile nutriționale ale laptelui de măgăriță
Din punct de vedere nutrițional, laptele de măgăriță este foarte asemănător cu laptele uman și cel de vacă. Oferă vitamine și minerale împreună cu proteine.
- Are un conținut mai scăzut de grăsimi și, prin urmare, de calorii și are mai multă vitamina D decât alt tip de lapte. Majoritatea caloriilor din laptele de măgăriță provin din carbohidrați, care sunt sub formă de lactoză.
Iată un tabel cu informațiile nutriționale ale laptelui de măgăriță (100 ml) în comparație cu alte tipuri de lapte (100 ml).
Lapte de măgăriță | Lapte de vacă îmbogățit cu vitamina D | Lapte uman | |
Calorii | 49 | 61 | 70 |
Proteine | 2 grame | 3 grame | 1 gram |
Carbohidrați | 6 grame | 5 grame | 7 grame |
Grăsimi | 2 grame | 3 grame | 4 grame |
Colesterol | 3% din Valoarea Zilnică (VZ) | 3% din VZ | 5% din VZ |
Vitamina D | 23% din VZ | 9% din VZ | 1% din VZ |
Calciu | 7% din VZ | 11% din VZ | 3% din VZ |
Riboflavina | 2% din VZ | 13% din VZ | 2% din VZ |
Majoritatea proteinelor din laptele de vacă provin din cazeină și zer. Cazeina este proteina la care reacționează oamenii cu alergie la laptele de vacă. Laptele de măgăriță este similar cu laptele matern uman, deoarece are valori mici de cazeină și valori mai mari de zer.
- Proteina din zer din laptele de măgăriță se remarcă prin proprietățile sale antimicrobiene. Conține compuși care pot preveni dezvoltarea virusurilor și bacteriilor.
În studiile de laborator s-a dovedit că previne răspândirea bacteriilor, inclusiv Listeria monocytogenes, Escherichia coli și Staphylococcus aureus.
Beneficiile laptelui de măgăriță
Fanii laptelui de măgar îl beau adesea pentru beneficiile sale pentru sănătate, care depășesc conținutul său nutritiv. În special, este preferat de cei care fac alergii la laptele de vacă și pentru că stimulează imunitatea.
În comparație cu proteina din laptele de vacă, care are de aproximativ cinci ori mai multă cazeină decât zerul, proteina din laptele de măgăriță are aproximativ părți egale de cazeină și zer.
Având în vedere conținutul său semnificativ mai scăzut de cazeină, mulți oameni cu alergie la proteinele din laptele de vacă pot tolera laptele de măgăriță, deoarece constată că acesta nu provoacă un răspuns alergic.
- Un studiu realizat în Italia, efectuat pe 81 de copii cu alergie la laptele de vacă a constatat că toți au putut bea lapte de măgăriță fără nicio reacție negativă. Trecerea la lapte de măgăriță a permis creșterea regulată în greutate și înălțime a subiecților studiului.
O altă componentă importantă a laptelui de măgăriță este lactoza. Vă ajută corpul să absoarbă calciul, care este important pentru oasele puternice.
Alți compuși din lapte pot sprijini un sistem imunitar mai sănătos. Un studiu de laborator a arătat că laptele de măgăriță are capacitatea de a promova eliberarea de citokine, care sunt proteine care stimulează sistemul imunitar.
- Același studiu a constatat că laptele de măgăriță determină, de asemenea, celulele să producă oxid nitric, un compus care ajută la dilatarea vaselor de sânge. Oxidul nitric poate îmbunătăți fluxul de sânge către vasele de sânge, ceea ce, la rândul său, reduce tensiunea arterială.
Cine poate consuma laptele de măgărița:
– persoanele anemice
– persoanele cu sistem imunitar slăbit
– persoanele care suferă de astm
– persoanele care suferă de tuse(persistenta sau alergică )
– persoanele vârstnice cu probleme de osteoporoza și de inima
– copii cu alergii încrucișare sau alergii acute
– protejează colonul
– înlocuitorul laptelui matern
Nu suntem medici și fiecare copil este diferit, deci acestea sunt recomandările noastre pe baza experienței noastre, nu a sfaturilor medicale.
Indicații de consum
Pentru că laptele de măgăriță este diferit în compoziție decât alt lapte, vă recomandăm să începeți cu o cantitate FOARTE mică pentru a testa reacțiile alergice la imunoglobuline, lizozomi, lactoferină etc.
- Fiecare copil este diferit, deci este recomandat să solicitați sprijinul medicilor în ceea ce privește cantitatea de lapte de măgăriță pe care să oferiți celor mici.
În ceea ce privește adulții, specialiștii în nutriție recomandă să se consume 150 ml pe zi, de preferință pe stomacul gol, și să nu se mănânce nimic timp de 30 min după ce se bea.