Cu siguranță că ai auzit vorbindu-se despre cât de periculoase sunt E-urile din alimentele pe care le consumăm din comerț. Deși a devenit deja o obișnuință să ne raportăm la această problemă, mulți se întreabă „ce sunt E-urile”?, „sunt toate E-urile rele”? și „care sunt E-urile cele mai periculoase”? Hai să le luăm pe rând!
Ce sunt E-urile?
E-urile sunt de fapt aditivii alimentari care se adaugă în produsele pe care le găsim pe rafturile magazinelor pentru a le prelungi termenul de valabilitate și a le da un aspect mai plăcut.
Pe etichetele alimentelor găsiți alături de litera „E” un număr. Este numărul atribuit aditivilor alimentari care au fost verificați și enumerați (în mare parte ca siguri de utilizat) în Uniunea Europeană.
- Litera „E” simbolizează faptul că aceste substanţe au fost testate minimum şase ani în spaţiul Uniunii Europene. La rândul lor cifrele simbolizează una dintre categoriile de adivi.
Deși sunt peste 20 de astfel de categorii, cele mai importante sunt în număr de șapte:
• coloranți – au indicatorul cuprins între E100 și E 180, și pot fi naturali sau sintetici;
• agenţi de aromatizare – sunt cuprinși între E600 și E699, și se folosesc pentru a scoate în evidență o anumită aromă a produselor;
• conservanţi – sunt cuprinși între E200 și E299, și au rolul să prelungească durata de viață a alimentelor;
• antioxidanţi – au indicele cuprins între E300 și E399, și se folosesc pentru a încetini procesul de degradare a alimentelor;
• îndulcitori – au indicatori de la E900 la E999, și sunt folosiți ca înlocuitori ai zahărului;
• agenţi de gelifiere – au indicele cuprins între E500 și E599, și sunt agenți de îngroșare;
• emulgatori – au indicatori între E400 și E499, și se folosesc pentru a combina ingrediente care în mod normal nu se pot asocia, de exemplu uleiul și oțetul.
Sunt toate E-urile rele?
Nu, nu toate E-urile sunt rele. Litera E (de la Europa) indică faptul să respectivul aditiv a fost testat, iar cifra care însoțește litera îi oferă respectivului aditiv un cod ușor de identificat pentru a fi ușor de căutat.
- Substanțele naturale precum vitamina C (E300), boia de ardei (E160c) și chiar oxigenul (E948) au și ele fiecare atribuit un număr E, împreună cu multe alte substanțe care apar în mod natural.
Toți conservanții adăugați au fost testați (și, prin urmare, au numere) și cei mai mulți sunt siguri în cantități mici (în limitele de aport zilnic recomandat) și – în loc să fie substanțe chimice „rele” – au ajutat de fapt la eliminarea amenințării unei intoxicații alimentare grave, cum ar fi cea cauzată de botulism.
Mulți oameni sunt îngrijorați de efectele pe termen lung ale consumului anumitor E-uri și mai ales de efectul pe care le-ar putea avea asupra copiilor.
- E-urile trec prin procese de testare îndelungate înainte de a fi lansate pe piață, dar unele au dovedit că au efecte secundare negative asupra anumitor grupuri de consumatori. Acest lucru se întâmplă, de obicei, din cauză că o persoană este deosebit de sensibilă la un ingredient sau element din acea substanță chimică sau pentru că îi agravează o afecțiune existentă pe care o are.
E-uri care trebuie evitate
Printre E-urile pe care ar trebui să le evitați se află următoarele:
1.E621 – glutamat monosodic
Cunoscut sub numele de MSG, glutamat monosodic, E621 este un potențiator de aromă care este folosit în mod obișnuit pentru a stimula produsele alimentare și a le face să aibă un gust mai bun. Din păcate, se știe că provoacă probleme pentru unii oameni – iar anumite persoane par să fie mai sensibile decât altele la efectele sale. Printre efectele secundare cunoscute, MSG poate provoca simptome precum dureri de cap, greață, amețeli, dureri musculare și chiar palpitații.
2. E951 – aspartam
Aspartamul, E951, este un îndulcitor artificial care este folosit în mod obișnuit ca ingredient de îndulcire. În special, se găsește adesea în produsele destinate persoanelor cu dietă sau diabeticilor, cum ar fi deserturile, alimentele cu conținut scăzut de grăsimi, băuturile cu conținut scăzut de zahăr, gustările și dulciurile.
Este bine cunoscut faptul că poate crea probleme persoanelor care suferă de afecțiunea PKU (Fenilcetonuria) și sunt sfătuiți să evite acest aditiv. Aspartamul a devenit o preocupare și pentru alți oameni, iar efectele secundare, cum ar fi durerile de cap, au fost adesea raportate.
3. E211 – benzoat de sodiu
E211, benzoatul de sodiu, este folosit drept conservant și se găsește în produse precum margarina, sosurile de salată, sosul de soia, dulciurile și băuturile răcoritoare. Studiile au descoperit că este legat de hiperactivitate la copii, plus că poate provoca reacții la persoanele cu afecțiuni alergice sau astm.
4. E151 – negru PN / negru briliant BN
Negru PN, E151, este o formă de colorant sintetic, negru, care este folosit drept colorant alimentar în unele produse. Cu toate acestea, au fost raportate probleme în legătură cu el în unele țări, fiind asociat cu apariția unor reacții alergice. Este deja interzis în Australia, Austria, America, Germania, Norvegia, Suedia, Elveția, Belgia și Franța.
5. E133 – albastru briliant FCF
Albastru briliant, E133, este un alt colorant sintetic, de culoare albastră, care adaugă o culoare unor produse. S-a descoperit că unele persoane au reacții alergice după ce au consumat produse care conțin E133 și acest E este deja interzis în Austria, Suedia, Elveția, Franța, Germania și Norvegia.
6. E213 – benzoat de calciu
Benzoatul de calciu, E213, este o formă de conservant care este folosit pentru a prelungi durata de valabilitate a alimentelor și băuturilor. Se găsește adesea în produsele cu conținut scăzut de zahăr, dar a fost asociat cu efecte secundare la persoanele care au afecțiuni alergice.
7. E1520 – propilen glicol
Este un agent de îngroșare care se folosește de obicei în esențe sau băuturi alcoolice. Acesta afectează sistemul nervos sau cardiac. Și pentru că în ultimii ani s-a înregistrat o creștere considerabilă a problemelor cardiace, oamenii au început să ia măsuri.
8. E407 – caragenan
Are rol emulgator, stabilizator și de îngroșare și se folosește cel mai adesea în lactate, creme, sosuri, pateuri vegetale. Este un aditiv sintetic care este toxic pentru rinichi și poate crește riscul de ulcer și cancer de colon.
9. E120 – carmin
Este un colorant care se folosește în băuturi, carne, legume, fructe, dulciuri sau produse de patiserie. Acesta poate provoca alergii, cel mai adesea severe.
10. E330 – acidul citric
Este un potențator de aromă. Se folosește în produsele cu fructe sau lapte și în produsele pentru copii. Acesta are efect nociv asupra organismului dacă este consumat în cantități foarte mari și atunci poate afecta tubul digestiv.