Ghimbirul a fost folosit de milenii pentru condimentarea mâncării și tratarea afecțiunilor.
Ghimbirul este originar din Asia și este o plantă cu flori din familia Zingiberaceae. Rădăcina sa sau tulpina adaugă aromă multor tipuri de preparate gastronomice, dar este, de asemenea, un remediu antic pe bază de plante pentru o serie de afecțiuni. Consumul de ceai de ghimbir poate ajuta la orice, de la tratarea răului de mișcare la prevenirea cancerului.
Nimic nu combate iarna răceala ca o ceașcă fierbinte de ceai de ghimbir. Cu nivelurile sale ridicate de vitamina C, magneziu și alte minerale, rădăcina de ghimbir este extrem de benefică pentru sănătate. Odată transformat în ceai, puteți adăuga mentă, miere sau lămâie pentru a „masca” gustul ghimbirului.
Iată doar câteva dintre beneficiile cunoscute și ale ceaiului de ghimbir:
Răul de mișcare
Persoanele care au rău de mișcare se confruntă cu greață, vărsături sau amețeli în timpul plimbărilor cu trenul, barca, avionul sau mașina.
Medicina populară sugerează că ceaiul de ghimbir poate ajuta la calmarea simptomelor bolii mișcării, cum ar fi amețeli, vărsături și transpirații reci.
Greață provocată de boală sau de chimioterapie
Unii experți consideră că componentele active din ghimbir – uleiurile volatile și compușii fenolici numiți gingeroli – pot ajuta la ameliorarea greții cauzate de sarcină, chimioterapie sau intervenții chirurgicale.
- Sfatul nostru este totuși să consultați un medic înainte de a utiliza ghimbirul după operație, deoarece poate interfera cu coagularea.
Cercetătorii sugerează că ghimbirul ar putea fi o alternativă utilă la medicamentele tradiționale anti-greață la persoanele care sunt însărcinate sau urmează tratamente de chimioterapie și nu pot avea sau tolera medicamentele standard.
Tensiunea arterială și sănătatea inimii
Alte cercetări au sugerat că consumul ceaiului de ghimbir poate proteja împotriva bolilor de inimă. Planta poate:
- combate tensiunea scăzută
- preveni atacurile de cord
- preveni cheagurile de sânge
- ameliora arsurile la stomac
- scădea colesterolul
- îmbunătăți circulația sângelui
Controlul greutății și al zahărului din sânge
Un studiu din 2012, realizat de Universitatea Columbia, care a implicat 10 bărbați supraponderali, a arătat că consumul de ceai fierbinte de ghimbir (în acest caz, pudră de ghimbir dizolvată în apă fierbinte) le-a sporit sentimentul de sațietate și a redus foamea.
- Se crede că ghimbirul poate fi eficient și în gestionarea obezității. Cu toate acestea, majoritatea experimentelor în acest sens au fost realizate pe șobolani.
Ghimbirul poate ajuta la îmbunătățirea controlului glicemiei, la reducerea A1C, insulinei și trigliceridelor la persoanele cu diabet de tip 2, sugerează alte cercetări.
Sprijin imunitar și prevenirea cancerului
Se crede că antioxidanții din ghimbir vă pot ajuta să vă întăriți imunitatea și să reduceți stresul. Inhalarea aburului din ceaiul de ghimbir poate ajuta, de asemenea, la ameliorarea congestiei nazale și a altor probleme respiratorii de răceala obișnuită sau alergiilor.
Cercetările au arătat chiar că ghimbirul poate ajuta la prevenirea cancerului. În cercetările de laborator, ghimbirul s-a dovedit că acționează împotriva mai multor tipuri diferite de celule canceroase, inclusiv cancer pancreatic și cancer de colon.
Cum să faci ceai de ghimbir acasă
Dacă nu vrei să cumperi ceaiul din comerț, iată o rețetă ușor de urmat pentru prepararea propriului ceai de ghimbir. O să ai nevoie de:
- 4 până la 6 felii subțiri de ghimbir curățat de coajă (adăugați mai multe felii dacă vreți ca ceaiul să fie mai concentrat)
- 2 căni de apă
- suc din jumătate de lime sau lămâie și miere sau nectar de agave după gust (opțional)
Mai întâi, spălați și frecați rădăcina de ghimbir. Apoi, curățați ghimbirul și feliați-l subțire. Umpleți o oală medie cu 2 căni de apă. Așezați feliile de ghimbir în apă și lăsați să fiarbă ușor timp de 10 până la 20 de minute, în funcție de cât de puternic și picant vă place ceaiul.
Se ia de pe foc. Adăugați suc de lămâie sau lămâie și miere (sau agave) după gust, dacă doriți.
De asemenea, puteți prepara ceai de ghimbir cu lapte. Fierbeți feliile de rădăcină de ghimbir în 1 cană de apă timp de 10 minute, apoi luați-le de pe foc și adăugați 2 căni de lapte. Fierbeți laptele și ghimbirul timp de cinci minute.
Contraindicații
Ghimbirul poate provoca reacții adverse ușoare. Cu toate acestea, acest lucru este rar.
- Unele reacții adverse – cum ar fi arsurile la stomac, diareea și disconfortul abdominal – pot apărea atunci când o persoană consumă mai mult de 5 grame pe zi.