Principalele beneficii ale ceaiului de măceșe pot include reducerea inflamației, scăderea riscului de boli de inimă, combaterea cancerului și detoxifierea organismului. Acest ceai poate, de asemenea, să întărească sistemul imunitar, să protejeze pielea, să calmeze durerile cronice și să optimizeze sistemul digestiv.
Ce este ceaiul de măceșe?
Ceaiul de măceșe este făcut din măceșe zdrobite sau uscate, care sunt fructele plantei de trandafir sălbatic. După polenizarea florilor, măceșele încep să se dezvolte și sunt de obicei fructe roșii bulbice, variind de la dimensiunea unei roșii cherry până la dimensiuni chiar mai mari. Cu condiția să nu tăiați tulpinile înflorite ale trandafirilor, majoritatea speciilor vor produce un anumit fel de măceșe.
- Aceste fructe au multe utilizări, atât în zona culinară și medicală, cât și în cele alternative, dar ceaiul făcut din măceșe uscate este cel mai popular.
Valori nutriționale ale ceaiului de măceșe
Numeroasele beneficii pentru sănătate oferite de măceșe se datorează prezenței atât în fructele, cât și în extractul plantei de trandafir, a vitaminei C, vitaminei B, vitaminei E, flavonoidelor, carotenoidelor, polifenolilor, catechinelor și a altor fitochimicale. În timp ce fiecare specie de trandafir ar putea fi ușor diferită în ceea ce privește concentrațiile nutritive, acestea au în comun mulți dintre aceiași compuși, vitamine și antioxidanți.
Beneficiile ceaiului de măceșe
Ar trebui să luați în considerare consumul de ceai de măceșe dacă aveți un sistem imunitar slab, dacă suferiți de afecțiuni ale pielii, dureri cronice, indigestie, niveluri ridicate de toxicitate, artrită, gută, afecțiuni inflamatorii, colesterol ridicat și hipertensiune arterială sau dacă aveți un risc crescut de afecțiuni cardiace sau cancer.
1.Poate preveni bolile cardiovasculare
Există un număr mare de cercetări privind impactul cardiovascular al măceșelor, care se poate datora în primul rând nivelurilor ridicate de antioxidanți prezenți în aceste fructe.
- Studiile au arătat că leucoantocianinele și compușii polifenolici din ceaiul de măceșe pot reduce riscul bolilor de inimă. Un studiu al European Journal of Clinical Nutrition a constatat că dacă consumăm o băutură de măceșe timp de 6 săptămâni, putem reduce semnificativ tensiunea sistolică și nivelul colesterolului, scăzând riscul de boli cardiovasculare cu 17%.
Acest ceai ar putea fi, de asemenea, bogat în licopen, care este direct legat de scăderea apariției bolilor cardiovasculare.
2. Este bogat în antioxidanți
Mulți dintre antioxidanții din ceaiul de măceșe au efecte anti-cancer. Aceștia ar putea ajuta la căutarea și neutralizarea radicalilor liberi înainte de a putea provoca stres oxidativ și inhiba creșterea celulelor canceroase.
- Potrivit unui studiu realizat de Tumbas VT, polifenolii găsiți în ceaiul de măceșe pot fi responsabili pentru prevenirea creșterii celulelor maligne.
Cercetările privind legătura dintre cancer și consumul de măceșe sunt în curs de desfășurare, dar rezultatele de până acum arată un efect important al acestor fructe împotriva cancerului.
3. Poate reduce inflamația
Studiile efectuate asupra artritei reumatoide și a osteoartritei au arătat că ceaiul de măceșe poate îmbunătăți semnificativ mobilitatea și reduce inflamația, îmbunătățind astfel calitatea vieții și scăzând stresul oxidativ în acele țesuturi inflamate. Acest lucru poate fi, de asemenea, util pentru digestie, deoarece aceste proprietăți antiinflamatorii pot calma țesuturile din intestin în timp ce reglează mișcările intestinului și asigură absorbția adecvată a nutrienților.
4. Poate detoxifica organismul
Ceaiul de măceșe este, de asemenea, cunoscut pentru proprietățile sale laxative și diuretice, care pot ajuta organismul să elimine toxinele și grăsimile și sărurile nedorite într-un mod eficient.
Dacă vă confruntați cu constipație sau un sistem imunitar slăbit, poate fi o idee bună să eliminați toxinele și să reduceți încărcătura la rinichi și ficat. Ceaiul de măceșe vă poate ajuta să faceți acest lucru prin stimularea unei digestii mai rapide și creșterea frecvenței urinării.
5. Poate acționa ca analgezic
Carotenoizii și flavonoizii găsiți în ceaiul de măceșe pot avea proprietăți analgezice, făcând acest ceai un bun calmant al durerii. Fie că este vorba de dureri cronice de artrită sau dureri acute în urma unor leziuni sau entorse, proprietățile antiinflamatorii și analgezice ale acestui ceai se pot constata foarte repede.
6. Poate ajuta la îngrijirea pielii
Mulți oameni beau ceai de măceșe pentru a îmbunătăți aspectul pielii, deoarece acest amestec de plante poate fi cunoscut ca fiind astringent, oferind în același timp antioxidanți puternici în zonele pielii care au cel mai mult nevoie de el. Acest lucru ar putea ajuta la reducerea aspectului ridurilor, la accelerarea vindecării pielii iritate sau uscate și la prevenirea infecțiilor și inflamațiilor, precum apariția psoriazisului, eczemelor și acneei.