Carnea de porc este cea mai consumată carne din lume, urmată de cea de pasăre și cea de vită, conform datelor Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO). La rândul lor, românii sunt mari consumatori de carne de porc.
- În 2020, în România s-a consumat, potrivit Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, 675.000 tone de carne de porc, iar în 2018, 732.000 de tone.
Dacă nu sunteți încă pregătit să consumați carnea de porc pe care ați cumpărat-o, o puteți congela. Depozitarea cărnii crude de porc în congelator îi va păstra nutrienții, textura și gustul, deoarece temperatura rece inhibă creșterea bacteriilor.
- Asigurați-vă că se află într-o pungă sigilată de congelare. Sigilarea pungii vă ajută să evitați uscarea cărnii în contact cu aerul rece sau să o întărească prea tare.
Puteți îngheța carnea în orice moment înainte de data limită de expirare. Urmați instrucțiunile de pe ambalaj, referitoare la cât de mult timp trebuie păstrată carnea de porc în congelator. Dacă nu există instrucțiuni, vă recomandăm să consumați carnea de porc în decurs de trei până la șase luni de la congelare – pentru a menține calitatea acesteia.
Carnea de porc devine mai tare după congelare?
Congelarea nu va face carnea de porc tare. Dacă o veți depozita așa cum trebuie, această carne poate rezista luni de zile la congelator, fără ca textura și gustul să îi fie afectate. Mai mult, odată dezghețată, carnea de porc va fi la fel de fragedă și gustoasă când o veți folosi la rețetele voastre preferate.
Cum păstrați carnea de porc la congelator?
Dacă aveți un stoc de carne de porc în congelator, vă puteți pregăti mâncărurile preferate din carne de porc oricând doriți. Dar mai întâi trebuie să vă asigurați că o depozitați în mod corespunzător. Iată modalitatea recomandată de a congela carnea proaspătă de porc.
1. Congelați carnea de porc imediat ce ajungeți acasă de la băcănie.
2. Înfășurați carnea în hârtie de congelare (freezer paper) sau folie de aluminiu. De asemenea, puteți folosi ambalajul original, și puneți carnea într-o pungă de congelare.
3. Sigilați bine punga, astfel încât să nu iasă umezeala și să nu pătrundă aerul înăuntru.
4. Pune o etichetă pe punga din congelator. Notați greutatea cărnii de porc și data depozitării.
Cum să decongelați corect carnea de porc
Există modalități corecte și greșite de a scoate carnea de porc de la congelator pentru a o folosi în diferite rețete. Iată câteva sfaturi, trucuri și pași de urmat atunci când vă întrebați cum să dezghețați cotletele de porc și nu numai, în mod corect.
Sfaturi generale de gătit carnea congelată de porc
1. Gătiți carnea imediat după dezghețare. Carnea nu trebuie dezghețată și apoi recongelată.
2. Gătirea cărnii de porc parțial congelată în cuptor nu reprezintă o problemă, dar va crește timpul de gătire.
3. Nu gătiți carnea de porc congelată la flacără mică (temperatură scăzută).
Metode de decongelare a cărnii de porc
• Cel mai bun mod de a dezgheța carnea de porc este scoaterea ei din congelator și mutarea în frigider, fără a o scoate din ambalajul ei.
• Când decongelați carnea în cuptorul cu microunde, urmați instrucțiunile producătorului cuptorului. Gătiți carnea imediat după dezghețarea la microunde.
• Este sigur să gătiți carne de porc congelată sau parțial congelată în cuptor, pe aragaz sau pe grătar, fără a o dezgheța mai întâi. Timpul de gătire poate fi cu aproximativ 50% mai lung. Utilizați un termometru pentru carne pentru a verifica dacă este gata. Cel mai bine este dacă fripturile de porc congelate sunt gătite la o temperatură a cuptorului de 163 de grade C. Nu gătiți carne de porc congelată într-un aragaz lent.
Cum să dezgheți în frigider carnea de porc
Dacă puteți planifica din timp, aceasta este o modalitate sigură și ușoară de a dezgheța cotletele de porc congelate.
Puneți carnea de porc congelate într-un recipient, cum ar fi o caserolă sau o tavă de copt, pentru a evita scurgerea eventualelor picături.
Lăsați să se răcească la temperatura frigiderului (între 1 și 5 grade C) timp de 12 până la 24 de ore, în funcție de dimensiunea bucatei de porc.
- După ce ați dezghețat carnea de porc în frigider, o puteți păstra la frigider în siguranță timp de 3 până la 5 zile înainte de a le găti.
Timpul de dezghețare a cărnii de porc
Este de la sine înțeles, dar timpul necesar pentru dezghețarea unei bucăți de porc este direct legat de dimensiunea respectivei bucăți de carne. De exemplu, o bucată mică precum cotletul de porc va necesita aproximativ 12 până la 14 ore de stat în frigider înainte de a fi gata de gătit.
- În general, pentru o bucată mai mică de carne este nevoie de trei până la cinci ore la dezghețarea a 450 de grame, în timp ce pentru o bucată mai mare este nevoie de patru până la șapte ore / 450 grame.
Lucruri pe care să nu le faci niciodată când decongelezi carnea de porc
Acum că știți modul corect de a vă decongela carnea de porc, este important să fiți conștienți de metodele pe care ar trebui să le evitați. Siguranța alimentară ar trebui să fie preocuparea dvs. numărul unu atunci când pregătiți carnea.
• Nu dezghețați niciodată pe blatul din bucătărie.
• Nu dezghețați niciodată în apă fierbinte.
• Nu lăsați carnea la temperatura camerei mai mult de două ore.